Neonácik és antifasiszták tűztek össze a kitörés napján

A korábbi évekhez hasonlóan idén is több szélsőjobboldali szervezet tartott megemlékezést az 1945-ös budapesti kitörés évfordulóján. A budai Vár területére hat gyűlést jelentettek be, ezek közül hármat betiltott a rendőrség, míg három megtartását tudomásul vette. Egyes csoportok holokauszt megemlékezés leple alatt tartottak volna rendezvényt, ám a rendőrség ezt is elutasította. A szélsőjobboldali rendezvények ellen a különböző országokból és Magyarországról összegyűlt antifasiszták terveztek demonstrálni így a rendőrség fokozott készültséggel volt jelen a köztereken.

Fotó: Szajki Bálint / 24.hu

Az RTL úgy tudja, hogy a német rendőrség a frankfurti reptéren letartóztatott egy 41 és egy 46 éves szélsőjobboldali férfit, akik a budapesti kitörésnapi vonulásra akartak utazni. A kihallgatásuk után megtiltották nekik, hogy elhagyják az országot.

Mint utóbb kiderült a rendőri készültség indokolt volt, hisz annak ellenére, hogy a Budai Vár – Bécsi Kapu területére meghirdetett gyűléseket betiltotta a rendőrség, a szombat délután 13 órára meghirdetett gyülekezőre elkezdtek szállingózni a résztvevők. A hvg.hu tudósítása szerint 16 órára több százan, akár ezren is lehettek a téren.

Fotó: Szajki Bálint / 24.hu

A Mandiner arról számolt be, hogy a rendőrség nem engedte, hogy a jelenlévők a Bécsi kapu térre vonuljanak, ahol az antifasiszta mozgalom Németországból érkezett tagjai gyülekeztek. Helyszíni információk szerint egyes szélsőjobboldali demonstrálók a tiltás ellenére megkíséreltek feljutni a helyszínre, ám a rendőrség mindenhol megakadályozta a két gyülekezet találkozását. Különböző sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor a neonácik és az antifasiszták több helyen is összetűztek egymással. A fáklyás vonulás hivatalosan 17 órakor kezdődött volna, ám fél öt körül kisebb csoportokban elkezdték elhagyni a helyszínt a jelenlévők.

Fotó: Szajki Bálint / 24.hu  

A Mandiner szerint már egy pénteki újbudai esetnél is felvetődött, hogy ilyen összetűzés történhetett miután viperával felszerelkezett, símaszkos banda támadt rá egy 40 év körüli férfira a XI. kerületben péntek délután. Feltételezések szerint német antifasiszták lehettek az elkövetők.

Ezzel kapcsolatban a Mérce idézi a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye sajtóközleményét, amely arról számolt be, hogy az esetről videó is készült. A felvételt közlők szerint a paprikaspray-vel és viperákkal felfegyverkezett támadók neonácikra vadászó német antifasiszták voltak. Az esettel kapcsolatban egy nőt előállítottak a szombati antifasiszta tüntetésről a rendőrök. A lap tudósítója arról is beszámolt, egy német újságírót ismeretlen neonácik bántalmaztak a Normafa környékén. Állítólag egy antifasiszta és egy neonáci csoport a Halászbástyánál nézett farkasszemet egymással, a Mérce szerint a szélsőjobboldaliak megdobálták az antifasisztákat, sérülésről azonban nem érkeztek információk.

Fotó: Kiss Soma Ábrahám / merce.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Kommunikációs Osztálya a Mandiner kérdésére annyit közölt, hogy „az ügyben jelenleg felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettesek ellen. A BRFK az eset valamennyi körülményét vizsgálja”.

A Mandiner arról értesült, hogy nemcsak Gazdagréten, hanem szombaton a Normafánál is volt összecsapás a két tábor között, a Magyar Jelen pedig arról írt, hogy a Széll Kálmán téren úgyszintén történt hasonló eset. A helyszíni tudósítás szerint „a Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket”.

Fotó: Kiss Soma Ábrahám / merce.hu

Szombaton Budapestre látogatott az Európai Balpárt elnöke is, Walter Baier, aki kezdődtek, aki a Cipők a Duna-parton emlékműnél rótta le kegyeletét, és tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. Pártja nevében üdvözölte a magyar antifasisztákat, szolidaritásáról biztosította a hazai náciellenes mozgalmat, és élesen tiltakozott az ukrajnai háború miatt.

Kiemelt kép: Szajki Bálint / 24.hu