Bűnösnek találták a stutthofi náci koncentrációs tábor volt titkárnőjét

Gyilkosságban való bűnrészességért két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 97 éves Irmgard Furchnert, a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnőjét. A német bíróság szerint több mint tízezer ember „kegyetlen és rosszindulatú meggyilkolásában” játszott szerepet – számol be a The Telegraph. 

Németország egyik utolsó holokauszt-perét december 20-án, kedden tartották. Mivel a vádlott még tinédzser volt a bűncselekmények elkövetésekor, a fiatalkorúak bírósága tárgyalta az ügyet.

Irmgard Fuchner 1943 júniusa és 1945 áprilisa között dolgozott a stutthofi koncentrációs tábor parancsnokának irodájában. A vádirat szerint az asszony gépelte Paul Werner Hoppe parancsait és kezelte levelezését. Ügyvédjei felmentését kérték arra hivatkozva, hogy a bemutatott bizonyítékok nem elegendőek annak minden kétséget kizáró megállapítására, hogy tudott volna a táborban történő gyilkosságokról.

Maxi Wantzen ügyész azt hangsúlyozta, hogy a vádlott irodai munkája „biztosította a tábor zavartalan működését”, és az asszony tisztában volt a Stutthofban történő eseményekkel.

A per 2021. szeptemberében kezdődött az itzenhoe-i bíróságon. Időközben a vádlott megszökött a nyugdíjasotthonból, ahol addig lakott, végül Hamburgban, az utcán talált rá a rendőrség. Az eljárás során Irmgard Furchner szenvtelenül ült a kerekesszékében, miközben a túlélők beszámolóit hallgatta. Végül kijelentette, hogy sajnálja, ami történt.

Az ügyész szerint a per kiemelkedő történelmi jelentőséggel bír, az idő múlása miatt pedig ez lehet az utolsó ilyen jellegű tárgyalás. Irmgard Furchner évtizedek óta az első nő, akit bíróság elé állítottak Németországban náci bűncselekmények elkövetésében való részvételért.

A lengyelországi Stutthof (Sztutowo) koncentrációs táborát 1939-ben hozták létre. Egyes források szerint legalább 65 ezer ember gyilkoltak, borzalmas körülmények között. A zsidók mellett lengyelek és szovjet katonák is voltak az áldozatok között.