Előállította a rendőrség azt a késsel hadonászó férfit, aki megpróbált bejutni a Dohány utcai zsinagógába

A Terrorelhárítási Központ (TEK) fogta el azt a lengyel férfit, aki hétfő este megpróbált bejutni a VII. kerületi Dohány utcai zsinagógába – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRKF). A férfit felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették és indítványozták előzetes letartóztatását.

Zavart, késes férfit vettek őrizetbe Erzsébetvárosban

Uploaded by PoliceHungary on 2023-02-14.

A VII. kerületi Dohány utcai zsinagóga biztonsági szolgálata arról értesítette a BRFK Tevékenység-irányítási Központját 2023. február 13-án, 19 óra 14 perckor, hogy egy férfi megpróbált bejutni az épületbe. A biztonsági őrök, bejelentésükkel egyidőben elküldték az esetről készült kamerafelvételt, amelyen jól látszik, hogy a katonai ruházatot viselő, szakállas férfi félmeztelenre vetkőzött, és a kezében kést tartott.

Mivel az esemény kapcsán az esetleges terrorista célzat sem volt kizárható, a TEK felderítői a kiterjesztett környezeti adatgyűjtés során az elkövetőt és annak tartózkodási helyét beazonosították, majd a 29 éves lengyel állampolgárt szálláshelyén, egy, a zsinagóga közeli hostelben a TEK műveleti egysége elfogta.

A fővárosi rendőrök felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására. A további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja.