Másfélév felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a halállistát készítő kapuvári diákot

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki halállistát készített és egy neonáci internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt. A fiatalkorú mindent beismert, céljai, tervei nincsenek, pszichológushoz kell járnia.

Az ítélet része az is, hogy írnia kell egy dolgozatot a lelkiismereti, vallási szabadságról, az emberi jogokról és a megkülönböztetés tilalmáról – olvasható a Telex helyszíni tudósításában.

Dobor Zsuzsanna bíró a tárgyalóteremben – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A kapuvári diák alaposan tanulmányozta tavaly a nácizmus és Hitler eszméit, majd vásárolt egy horogkeresztes „Black Ice” feliratú, kinyitható zsebkést is.

Ismerőseinek az Iszlám Államról és lefejezésekről szóló videókat mutogatott, és arról beszélt, hogy ugyanezt tervezi elkövetni zsidó, feketebőrű és „húzott szemű” roma származású emberekkel is.

Jövőbeli áldozatairól készített egy halállistát, amelyen tanárait, osztálytársait, és egy olyan iskolatársát is feltüntette, aki egyszer rászólt rasszista nézetei miatt. Mielőtt megosztotta a bejegyzést a közösségi médiában, kijelentette: sorozatgyilkos lesz.

Az angol nyelvű bejegyzésében azt írta, hogy a gyilkosságot fotókkal és videóval készül dokumentálni. A brit rendőrség értesítette a TEK-et, ők másnap házkutatást tartottak nála. A diákot őrizetbe vették, majd bűnügyi felügyeletet rendeltek el, nyomkövetővel maradhatott otthonában.

A fiú ügyvédje a csütörtöki előkészítő tárgyaláson enyhítést, próbára bocsátást kért, ezt a bíróság azonban elutasította.