Náci indulóktól zengett a velencei határ, a rendőrség vizsgálatot indított

Július 1-jén és 2-án tartották a 8. Rockstrand fesztivált  Velence-Ófaluban, a Drótszamár Kemping területén. A fesztiválról kiszűrődő rasszista, náci szövegek komoly felháborodást váltottak ki a helyi lakosság és a nyaralók körében, többen feljelentést is tettek a helyi önkormányzatnál. 

Az önkormányzat a Facebookon tett közzé egy bejegyzést a történtekkel kapcsolatban:

“Az elmúlt hétvégén lezajlott zenei fesztiválon elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő, közösség ellen uszító szövegek hangzottak el, amelyek Velence számos, a fesztivál helyszínétől akár több kilométerre elhelyezkedő pontján világosan hallhatók voltak. Ezeket a megnyilvánulásokat Velence Város Önkormányzata a leghatározottabban elítéli és elutasítja. Saját kezelésében lévő területen bármely szervezőnek jogában áll törvénybe nem ütköző rendezvényt tartani Velencén. Az azonban jogos felháborodást kelt, ha rasszista, náci szövegeket lehet hallani városunkban. Hazánkban a gyűlöletbeszédet mint nagy nyilvánosság ellen elkövetett közösség elleni uszítást a Büntető törvénykönyv (Btk. 332. §.b) bünteti.”

Arról is írnak, hogy a fesztivál szervezői tavasszal kértek az egész nyári szezonra zajhatárérték-megállapítást az önkormányzattól, ám  rendezvénytartási engedélyt nem igényeltek, a kérelemhez programot nem csatoltak.

A 24.hu megkereste a polgármestert a rendezvénnyel kapcsolatban, de Gerhard Ákos nem akart nyilatkozni. Az Facebook bejegyzéshez számos komment érkezett, néhányra válaszolt is az önkormányzat. 

“NEM a szórakozásról és NEM a zenéről vagy a magyar zenéről szólt a közlemény, HANEM arról, hogy elfogadhatatlan, hogy náci indulók szóljanak egész Velencén jól hallhatóan, és egyes népcsoportokra vonatkozó gyűlölködő kijelentések hangozzanak el” – írták.

A Google Térképen a következő véleményt írták a Drótszamár Kemping adatlapjához:

“Évek óta járunk ide, de amikor az 5 éves gyerekemmel, délután 6-kor üvöltő „zenét” (koncertet) kell hallgatnunk ilyen szövegekkel: „takarodj a nagyanyád mellé a gázkamrába” – és ez nem a legdurvább volt – az azért kiveri a biztosítékot. Régen családbarát volt a hely, ez sajnos a múlté. Nem biztos hogy visszatérünk.”

Egy június végi interjúban Sziva Balázs, a rendezvény szervezője úgy fogalmazott, hogy “ez egy 100%-ig szubkulturális fesztivál. Csak olyan zenekarokat hívunk meg, amelyek kötődnek a nemzeti rock/skinhead/hooligan rock vonalhoz. Zeneileg ez elég szerteágazó, mert a hazai kopasz zenekarok stílusa mára már a magyar népzenei elemeket felvonultató nemzeti rocktól, a tipikus oi! zenén keresztül, a hardcore-punk-on át egészen a thrash és death metalig terjed.” 

A Romantikus Erőszak nemzeti rockegyüttes frontembere, a Hungarica énekese, a Hadak Útja hanglemezkiadó alapítója és Ferencváros drukker, az Aryan Greens szurkolói csoport tagja arról is beszélt a ricsandgreen.hu-nak, hogy a zenekarok mondanivalója, a szövegekben lévő társadalomkritika intenzitása is eltérő.

“Viszont épp eleget cenzúráztak és rekesztettek ki életemben ahhoz, hogy a saját rockfesztiválunkon ilyen ne legyen!”

– mondta. A rendezvény Facebook oldala már nem elérhető. 

A 24.hu kereste a Drótszamár Kempinget is. A megadott telefonszámot egy férfi vette fel, aki nem mutatkozott be, és nem akart nyilatkozni.

A Fejér megyei rendőrség az újság kérdésére azt írta, hogy egy bejelentés alapján vizsgálják az eset körülményeit.

A szkinhedfesztiválként meghirdetett rendezvényen olyan sokatmondó nevű zenekarok léptek fel, mint a Fehér Törvény, a Tar Had, a Kitörés, a Nemzeti Front, a Radical Hungary, az RPG, a Romer vagy az Oi-KOR. Az együttesek dalszövegei katona- és háborúnosztalgiára, a szkinhed-életforma népszerűsítésére épülnek.  

A fellépők közül többen szerepelnek a Facebook tiltólistáján, mint olyan zenekarok, amelyek gyűlöletbeszéddel, terrorizmussal, erőszakos megmozdulásokkal és más bűncselekménnyel hozhatók összefüggésbe.

Az RPG 2019-ben még a VOLT fesztiválon is fellépett, holott korábban egy Szálasi Ferenc emlékét ápoló rendezvényen is színpadra állt. “Történelmet írunk. RPG a Volton? Ilyen még nem VOLT ! De lesssssz!!!” – írta akkor Facebook-bejegyzésében a zenekar. 

Címlapkép: A Tar Had 2008-ban megjelent demójának borítója / Forrás: rockerek.hu