A horogkereszt és Dávid-csillag összefonódásáról posztolt Kanye West, letiltotta a Twitter

A magát Ye-nek hívó rapper Twitter fiókját ismét felfüggesztették, miután pénteken egy horogkereszttel összefonódó Dávid-csillagot posztolt. A rapper Adolf Hitlert és a nácikat is dicsérte az ismert radikális jobboldali médiaszemélyiség, Alex Jones InfoWars című műsorában – számolt be a The Guardian. 

A zenész Twitter-fiókját alig két hete állította vissza a Twitter, miután az új tulajdonos, Elon Musk által meghirdetett általános amnesztiát követően számos, korábban felfüggesztett fiókot – többek között Donald Trump volt amerikai elnökét –  állítottak helyre.

Musk azt írta a Twitteren, hogy minden tőle telhetőt megpróbált, ám Ye ismét megszegte a közösségi oldal erőszakra való uszítás elleni szabályzatát. A fiókot ezért felfüggesztették.

Elon Musk on Twitter: „I tried my best. Despite that, he again violated our rule against incitement to violence. Account will be suspended. / Twitter”

I tried my best. Despite that, he again violated our rule against incitement to violence. Account will be suspended.

A Twitter a szólásszabadság jegyében oldotta fel a korábbi tiltásokat, ám Kanye West legutóbbi kijelentéseit már nem lehetett tolerálni. Alex Jones műsorában úgy fogalmazott, hogy „jó dolgokat látok Hitlerben (…) minden embernek van valami értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek.” A műsorvezető erre azt mondta, hogy a nácik gengszterek voltak és Hitler sem volt jó fiú, mire a rapper a következőket válaszolta:

„De jó dolgokat is csináltak. (…) Szeretem a zsidó embereket, de szeretem a nácikat is. Sok dolgot szeretek Hitlerben.”

West arcát egyébként egy maszk takarta el, míg kezében egy narancssárga légycsapóval hadonászott. A The Daily Best beszámolója szerint azt mondta, hogy ezzel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt imitálta, miközben állította, hogy a Moszad el akarja rabolni a gyerekeit.

Ye megjegyzéseit Norm Coleman és Matt Brooks, a Republican Jewish Coalition vezetői is elítélték. Mint írták:

„Az aljas, visszataszító bigott Kanye West a zsidó közösséget fenyegette meg és náci stílusban rágalmazta.”

A zsidó vezetők ugyanakkor felszólították a konzervatívokat, hogy tekintsék „páriának” a rappert.