Lavrov szerint Izrael egy „neonáci rezsimet” támogat

Az orosz külügyminiszter újabb kijelentését annak igazolására hozta fel, hogy a történelem ismer példákat arra, hogy a zsidók kooperáltak a nácikkal.

Újabb botrányos kijelentést tett Oroszország külügyminisztere, miután Izrael élesen visszautasította korábbi, „hitleres” állításait. Az ügy miatt Jeruzsálemben be is kérették Oroszország nagykövetét.

Szergej Lavrov egy olasz tévéinterjúban azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben Adolf Hitler náci vezérhez hasonlóan „zsidó vér folyik”. Lavrov azt mondta: „Zelenszkij? A legnagyobb antiszemiták a zsidók, még Hitler is zsidó származású volt.”

Az izraeli tiltakozás után Moszkva még rá is dobott egy lapáttal arra, hogy kiélezze a helyzetet a zsidó állammal: az orosz külügyminisztérium azzal vádolta Jaír Lapid külügyminisztert, hogy „történelmietlen” megjegyzéseket tett a holokausztról, amelyek „nagymértékben magyarázzák a jelenlegi izraeli kormánynak a kijevi neonáci rezsim támogatását célzó irányvonalát”.

„Sajnos a történelem tragikus példákat ismer a nácikkal való zsidó együttműködésre” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. Az antiszemiták régi toposza a zsidóság áldozati mivoltának megkérdőjelezése, kollaboránsként, tettestársként való ábrázolása, mint történt a háború alatti cionista ellenállás, illetve a kelet–európai zsidótanácsok működésének esetében.

Úgy tűnik, a Hitler-nyilatkozat növelte az Izraelre nehezedő nyomást, hogy hagyjon fel az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatos semleges álláspontjával, ami felbosszantotta amerikai szövetségeseit – írja a The Guardian.

Ahogy a konfliktus elhúzódik, és egyre több bizonyíték kerül napvilágra az orosz erők által a civilek ellen elkövetett atrocitásokról, Izraelben egyre élesebben bírálják Moszkvát, Lapid a múlt hónapban már háborús bűnökkel vádolta Oroszországot.

A brit lap emlékeztet rá, hogy a háború kitörése óta Izrael tábori kórházat állított fel Nyugat-Ukrajnában, humanitárius segélyeket, valamint védőmellényeket és sisakokat szállított az ukrán hadseregnek.

A zsidó állam eddig tartózkodott attól, hogy jelentősebb katonai segélyt küldjön vagy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Izraelnek kényes a viszonya Oroszországgal, mivel mindkettőjüknek katonai érdekeltségei vannak Szíriában. Ez várhatóan akkor sem fog változni, ha Izrael növeli katonai segélyeit: a Haaretz szerint Izrael továbbra sem küld fejlett fegyvereket vagy védelmi technológiát az ukránoknak, pl. olyan rakétavédelmi rendszereket, amelyeket Zelenszkij elnök kért.

A The Jerusalem Post elemzése szerint mindenesetre Lavrov antiszemita megjegyzései lényegében felül is írják Izrael eddigi neutrális hozzáállását a konfliktushoz. „A mindennapos ukrajnai borzalmak, a nemzetközi színtéren a nemzeteket állásfoglalásra kényszerítő lépések és az olyan szavak, mint Lavrové, lehetetlenné teszik Izrael számára, hogy semleges maradjon” – írja az angol nyelvű izraeli lap.