Novák Előd arról posztolt, hogy neonáci Kitörés túra eddig az állami Olimpiai Ötpróba Program része volt

A szélsőjobboldali Mi Hazánk elnöke egy Faceboook-bejegyzésben arról írt, hogy a Kitörés Emléktúrát törölték az Olimpiai Ötpróba Programból. Eddig nem volt ismert széles körben, hogy a neonáci rendezvény is a program részét képezi, de a bejegyzésből az is kiderül, hogy Novák Elődnek köszönhetően került oda.

„Törölték a Kitörés Emléktúrát az olimpiai Ötpróba Programból kormányzati utasításra, de előtte kérésemre hírlevélben kiküldték az állami program 36 ezer tagjának programajánlóként :-), akkor még MÁV utazási kedvezményt is ígérve az eseményre”

– írta a politikus.

Novák Előd bejegyzéséből az is kiderül, hogy a szervezők a következő felhívással népszerűsítették a szélsőjobboldali rendezvényt:

„A Kitörés Emléktúra célja, hogy megemlékezzen azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet és Nyugat-Európát a bolsevik Vörös hadsereggel szemben.”

Az állami túraszervező ügyvezetője, Szemán Róbert vasárnap a Facebookon egy zavaros közleményben jelentette be, hogy törölték a programból a túrát.

Indoklása szerint:

„Az esemény, mint teljesítménytúra került fel a közelmúltban az Ötpróba pontgyűjtő programjai közé, de nem jártunk el körültekintően sportszakmai felülvizsgálata mellett, a megosztó társadalmi, politikai kihatásait illetően. Hangsúlyozzuk, hogy sem az esemény korábbi felvételével, sem a visszavonásával nem kívántunk semmilyen társadalmi véleménynyilvánításban részt venni.”A szövegnek Facebook-poszthoz képest meglepő módon aláírója is van, aki Szemán Róbert ügyvezető.

Az Olimpiai Ötpróba Program célja, hogy egyre több ember életében váljon mindennapos örömforrássá a sport, és ehhez egy kiváló motivációs rendszert és számtalan lehetőséget biztosítanak. Az állami tömegsportakció résztvevői különböző szabadidős sportágakban vehetnek részt eseményeken, túrákon és próbákon, amikért pontokat kapnak, ezeket nyereménytárgyakra is be lehet váltani. Aki minimum öt sportágban elér 60 pontot, az úgynevezett olimpiai sorsjeggyel  akár a soron következő olimpiára is kijuthat.

A fentiek ismeretében legitim kérdés, hogyan kerülhetett be egy állami szervezésű programba egy olyan rendezvény, ami a náci birodalom budapesti ámokfutását élteti, és amely során magyar katonák és ártatlan civilek tízezrei estek áldozatul?