Oktatási Program

A Tett és Védelem Alapítvány különös figyelmet fordít tevékenysége során a prevencióra, ennek részeként középiskolai oktatási programot működtet, aminek keretében hat különböző tematikájú előadással áll az iskolák rendelkezésére. A programokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály találjon benne neki megfelelőt.
Mindennapi zsidóság
A legnépszerűbb programunk a Mindennapi zsidóság című volt, amit dr. Köves Slomó, az Egyésges Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija tart. Köves Slomó rabbi a mindenkit érintő és érdeklő témákról beszél: a tanulásról, munkáról, párkapcsolatokról, étkezésről, öltözködésről. Megmutatja, hogy mi a zsidó vallás álláspontja ezekben a kérdésekben, és hogy hogyan lehet, illetve kell a vallás előírásait a mindennapokban megtartani. A témák is nagy érdeklődésre tartanak számot, de gyakran még érdekesebb az előadő személye, sok fiatal ezeken az előadásokon találkozik először testközelből rabbival. Természetesen lehetőség van kérdezni, a kérdésekre a rabbi nyílt, őszinte válaszait a hallgatók nagyra szokták értékelni. Maguk a kérdések is azt mutatják, hogy nagyon érdekli a fiatalokat a zsidóság, és örülnek, ha választ találnak a kérdéseikre.

Gyűlöletcselekmények Magyarországon
A másik, hasonló népszerűségnek örvendő előadás a Gyűlöletcselekmények Magyarországon címet viseli. Az előadók, Szalai Kálmán, az alapítvány titkára és Pásztor Tibor, az alapítvány munkatársa néhány alapfogalom, mint a sztereotípia és az előítéletesség bemutatása, összehasonlítása után a Magyarországon leginkább jellemző gyűlöletcselekményekről beszél. Bemutatják, hogy miért veszélyesebb egy gyűlölet motiválta cselekmény, mint egy „sima” bűncselekmény az egyén, a csoport és a társadalom szintjén is. Beszélnek arról is, hogy hogyan lehet az ilyen eseteket felismerni, mit kell az észlekéskor tenni, és bemutatják az alapítvány jogvédő tevékenységét, különös tekintettel az internetes és telefonos antiszemitizmus hotline működtetésére.

A szélsőjobb zsákutcás politikai üzenetei
A szélsőjobb zsákutcás politikai üzenetei című előadásban dr. Róna Dániel, a Corvinus Egyetem adjunktusa, az alapítvány kutatási igazgatója és Szegedi Csanád, volt európai parlamenti képviselő, a Jobbik volt alelnöke beszél a szélsőjobbos politikai beszervezési, meggyőzési technikáiról, annak hazugságairól és veszélyességéről. Az előadásnak különleges hitelességet ad, hogy Róna Dániel, aki a téma egyik legelismertebb hazai szakértője, saját kutatásainak eredményeiről beszél, míg Szegedi Csanád első kézből szerzett tapasztalatait osztja meg a hallgatókkal.

Érvelési technikák a gyűlöletkeltéssel, kirekesztéssel szembeni vitákban
Az alapítvány a Political Capitallel együttműködésben Érvelési technikák a gyűlöletkeltéssel, kirekesztéssel szembeni vitákban címmel interaktív foglalkozáson megmutatja a populista, de hamis érvelési technikák felismerésének és az azzal való hatékony vitának az eszközeit. Ezen a foglalkozáson a Political Capital korábbi, szélsőjobbos politikusok médiareprezentációját vizsgáló kutatásának eredményei mellett felhasználjuk és a gyakorlatban is kipróbáljuk A szélsőséges közbeszéd elleni fellépés lehetőségei című, a Political Capitallel közösen elvégzett és 2016. nyarán publikált kutatás ederményeit.

Programok
Az alapítvány lehetőséget biztosít zsinagógalátogatásra is, amelynek keretében az Óbudai Zsinagógát mutatjuk meg a fiataloknak. Budapest legrégebbi, pár éve felújított zsinagógájában nem csak az épületet, de a közösség működését is megismerhetik.
A nemrégiben felújított mádi rabbiházban akár többnapos osztálykirándulásra, erdei iskolára is lehetőség van. Ennek során megismerhetővé válik és átélhető lesz Tokaj-Hegyalja egykor virágzó zsidó közösségeinek hagyományos élete, tárgyi és kulturális emlékei, az olaszliszkai emlékhely és a mádi zsinagóga meglátogatása.