Ismét Izrael ellen heccel a világ vezető klímamozgalma

A németországi zsidó hitközség azt várja Greta Thunberg mozgalmától, hogy markánsan határolódjon el az újabb antiszemita megnyilvánulásoktól.

Miközben Izraelben újabb palesztin terrormerényletek, késelések történnek, a világ legismertebb klímavédő mozgalma, a Fridays For Future ismét Izrael–gyűlölő, a palesztin „felszabadító mozgalommal” szolidáris üzeneteket tett közzé. Mint azt a Welt c. német lap megírta, a svéd Greta Thunberg által alapított nemzetközi szervezet a napokban olyan üzeneteket tett közzé Twiterren, mint „Viva Palestine libre!”, ezenkívül Izraelt újra „neokolonializmussal” és „apartheiddel” vádolta.

Az FFF szerint a zsidó állam mostanában egyre gyakrabban támadja a palesztinokat.

„A klímaigazságosságért küzdő nemzetközi antikolonialista mozgalomként szolidárisak vagyunk a palesztin felszabadítással”

– írja a közleményük.

Az ügyben ismét kiderült, hogy az FFF német szekciója továbbra sem osztja a központ ezen irányvonalát, és a Weltnek nyilatkozva közölték: elhatárolódnak az antiszemitizmus minden formájától, az FFF Németország „csak klímakérdésekkel foglalkozik, olyan külpolitikai kérdésekkel nem, amelyek nem kapcsolódnak a környezethez és az éghajlathoz”.

A németországi Zsidók Központi Tanácsa szerint ez az elhatárolódás nem elég.

„Nem ez az első eset, hogy az FFF antiszemitizmussal hívja fel magára a figyelmet, helytelenül használt kifejezésekkel és félreértelmezett összefüggésekkel”

– mondta a lapnak Josef Schuster, a Tanács elnöke, aki szerint világosabb elhatárolódásra volna szükség.

Schuster ráadásul most a német klímaaktivistákat is felelősnek tartja. „Az FFF Németország sok más szervezethez hasonlóan néhány nappal ezelőtt, november 9-én nyilvánosan állást foglalt az antiszemitizmus ellen. Ezt tetteknek is követniük kell.” Schuster elvárja, hogy a szervezet elfogadja a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus-definícióját, hogy minden tag és társult csoport betartsa ezt a meghatározást.

A német tagszervezet bírálata teljesen érthető: szeptemberben a brémai FFF meghívta az antiszemita BDS–kampányt támogató „Palestine Speaks” nevű csoportot egy tüntetésre. A meghívással „a globális észak kiváltságos csoportjaként” kívántak platformot biztosítani és megerősíteni a „Palesztinával való antikolonialista szolidaritásukat” – olvasható a brémai FFF közleményében.

A Fridays For Future nem először érzi kötelességének, hogy gyűlölködő kampányt folytasson a zsidó állam ellen. Idén augusztusban az Amnesty International–hez hasonlóan „apartheiddel” és „etnikai tisztogatással” vádolták Izraelt és álhírt tettek közzé egy házrombolásról, előtte májusban maga Greta Thunberg foglalt állást Izraellel szemben a gázai konfliktusban.

Egy évvel korábban, miközben Izraelt rakétákkal lőtték a gázai terroristák, Thunberg a Twitteren Izrael-ellenes üzeneteket küldött. Ugyanakkor egy szóval sem említette, hogy a zsidó állam napok óta terroristák rakétatámadásaitól szenved, és hogy a Hamász válogatás nélkül lő lakóházakat is. Az FFF akkor ezen túlmenően bojkottot is hirdetett a zsidó állam, bár ez a poszt végül lekerült az oldalukról.