Greta Thunberg Izrael-ellenes üzenetei

Az ismert klímaaktivista és szervezete, a Fridays for Future is állást foglalt a legújabb izraeli-palesztin konfliktusban, éspedig a zsidó állam ellen.

Miközben Izraelt támadják a gázai terroristák, a 18 éves svéd gimnazista, a világ talán legismertebb klímaaktivistája, fiatalok milliói számára példakép, a Twitteren Izrael-ellenes üzeneteket küldött. Ugyanakkor egy szóval sem említette, hogy a zsidó állam napok óta terroristák rakétatámadásaitól szenved, és hogy a Hamász válogatás nélkül lő lakóházakat is.

Greta Thunberg ötmillió követőjének a szélsőbaloldali, Izraelt bojkottáló kanadai aktivista, Naomi Klein tweetjét osztotta meg, aki #GazaUnderAttack (Gáza támadás alatt) hashtaggel azt írta: Izrael „egyik háborús bűnt követi el a másik után”, és csatolta egy Izrael-ellenes propagandaoldal videóját.

Volker Beck volt zöld képviselő ironikusan így reagált: „Mondana esetleg valamit a Hamász rakétatámadásairól is, és hogy azok milyen pozitív hatással vannak a klímára?” Thunberg a kritikákra úgy reagált: ő nem „Izrael vagy Palesztina ellen”, hanem „az erőszak és az elnyomás ellen” posztolt.

Egy nappal ezután Thunberg szervezete, a Fridays for Future ifjúsági szervezet is csatlakozott ehhez az üzenethez, és Izrael-ellenes propagandát osztottak meg az Instagramon. Megosztott tartalmaik mindegyike a zsidó állam ellen heccelő palesztin propaganda-portálokra hivatkozik, olyan térképeket mutattak például, amelyen Izrael helyét egy Palesztina nevű ország tölti ki. Más oldalak az Izrael elleni erőszakot legitimálják, és a zsidó állam bojkottjára szólítanak fel.

Az FFF ezen túlmenően bojkottot is hirdetett a zsidó állam, és bár ez a poszt végül lekerült az oldalukról, a szervezet számos kritikát kapott. Paul Ziemiak, a német CDU főtitkára „Izrael-ellenes hecckampányt” vetett a környezetvédő szervezet szemére, amit „sokkolónak” nevezett. „Különösen nekünk németeknek egyértelműnek kéne lennie, hogy Izrael oldalán állunk, párt hovatartozástól függetlenül.”

Az FFF német szervezete egyébként nem csatlakozott a kampányhoz, többen el is határolódtak tőle, és általánosságban az antiszemitizmus ellen foglaltak állást, bárhonnan jöjjön is. Mint írták, antiszemitának tartják a BDS mozgalmat, és sajnálkozásukat fejezték ki, amiért az FFF német tagszervezete nem tudja befolyásolni a nemzetközi szervezet tevékenységét.