A francia ügyész vizsgálja, antiszemita bűntett történt–e Lyonban

Egy 89 éves zsidó férfit muszlim szomszédja lelökte az erkélyéről. A rendőrség egyelőre kizárta az antiszemita motívumot.

Lyon város ügyésze bejelentette, hogy megvizsgálja, antiszemitizmus motivált-e egy nemrég történt brutális gyilkosságot. A bejelentés azért is érdekes, mert egy héttel azelőtt a helyi rendőrség saját nyomozása során elvetette ezt a lehetőséget.

A 89 éves René Hadjaj-t május 17-én, Lyon Duchère kerületében muszlim szomszédja lelökte 17. emeleti lakásának erkélyéről, miután összevitatkoztak. Az eset azért is keltett nagy felháborodást, mert felidézte Sarah Halimi 2017. áprilisi meggyilkolását: az idős zsidó asszonyt egy iszlamista betolakodó megvert és megkínzott párizsi lakásában, majd „Allahu akbar”-t kiáltva kidobta a harmadik emeleti ablakból.

Nicolas Jacquet ügyész nyilatkozatában közölte, hogy miután értesült a közösségi médiában megjelent, Hadjaj feltételezett gyilkosa által írt bejegyzésekről, úgy döntött, hogy „a nyomozó bírák elé utalja a súlyosbító körülményt, hogy a cselekményt azért követték el, mert az áldozat egy bizonyos etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz tartozik”.

Jacquet kifejtette, hogy bár a francia zsidó közösség megdöbbenésére az első rendőrségi vizsgálat kizárta, hogy a gyilkosság antiszemita cselekmény volt, egyetlen nyomozati hipotézist sem hagynak figyelmen kívül. Az idős férfi egyébként kipát viselt, amikor a gyilkosság történt.

Hadjaj feltételezett gyilkosa az 51 éves Rachid Khechiche, aki gyakran látogatott antiszemita honlapokat és közösségi oldalakat. Twitter-oldalán, amelyet 65 ember követett, Khechiche úgy jellemezte magát, mint aki „Franciaországban született algériai származású szülők gyermekeként, akiket a köztársaság iskoláiban, a szociális központokban és a rehabilitációs egyesületben szociálkommunizmussal tápláltak”. Profilját a „y’en a marre” (elegünk van) kifejezéssel írta alá.

A Le Progrés lyoni lap szerint Khechiche a „Sayanim” híve volt, ez egy antiszemita összeesküvés-elmélet, amely szerint a Moszad izraeli titkosszolgálat a diaszpórában élő prominens zsidókat használja ügynökeiként azzal a céllal, hogy visszaszorítsa a palesztinokkal való szolidaritás megnyilvánulásait.

A Khechiche által a közösségi médiában támadott személyek között volt Gilles-William Goldnadel francia zsidó ügyvéd, akinek egyébként ügyfelei közé tartozik a meggyilkolt Sarah Halimi családja. Goldnadelt Khechiche egy közel két évvel ezelőtti tweetjében „Franciaország árulójának” bélyegezte.

Emlékezetes, hogy Halimi gyilkosát, Kobili Traore-t tavaly felmentette a büntetőper alól a francia legfelsőbb bíróság, miután úgy ítélte meg, hogy a gyilkosság éjszakáján fogyasztott marihuána miatt átmenetileg beszámíthatatlanná vált.

Franciaországban az elmúlt években számos olyan eset történt, amikor zsidókat tartottak fogva és vertek meg saját otthonukban antiszemita betolakodók. Egy évvel Sarah Halimi meggyilkolása után a 85 éves Mireille Knollt, egy holokauszttúlélőt két férfi – akik közül az egyiket gyermekkora óta ismerte – leszúrta és halálra égette, míg 2017 szeptemberében a Pinto család három tagját kegyetlenül megtámadta és kirabolta egy antiszemita banda, akik betörtek párizsi otthonukba.