„Németország, van egy problémánk!” – Bild-kiáltvány az antiszemita gyűlölethullám ellen 

A rohamosan terjedő zsidóellenesség, az integrálatlan bevándorlók okozta komoly társadalmi feszültségek miatt szokatlan eszközhöz folyamodott a legnagyobb német napilap. 

 A Hamász október 7-i brutális támadása, 1400 zsidó civil lemészárlása óta Európa-szerte erőre kaptak az antiszemita megmozdulások. Németországban, ahol történelmi okokból különösen odafigyelnek az Izraelhez és a zsidósághoz való jó viszonyra, sokan döbbenettel fogadták a terror melletti, többnnyire ott élő palesztinok által szervezett utcai megnyilvánulásokat.  

A német rendőrség adatai szerint október 7-e és 27-e között 862 bűncselekményt vizsgáltak a közel-keleti konfliktussal összefüggésben. Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára, Dávid-csillagokat festettek zsidó polgárok házaira, sok az erőszakos, kődobálós tüntetés, a zaklatás – a németországi zsidóság ismét fenyegetve érzi magát. 

A legnagyobb német napilap, a Bild ezért kiáltványt tett közzé, hogy felhívja a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára.

„Németországnak most NEM-et kell mondania! A zsidógyűlöletre, a mizantrópiára és mindazokra, akik nemet mondanak ránk”

– írja a lap. A Welt-hez hasonlóan az ismert bulvárlap is az Axel Springer konszern tulajdona, amelynek egyik alapelve az Izrael-ellenesség és az antiszemitizmus elleni küzdelem. 

Az 50 pontos kiáltvány megszólít „minden embert, aki Németországban él”, a régóta ott élő, akár német állampolgárságot is szerzett muszlim bevándorlókat is (az utóbbi hetekben sok török is csatlakozott az arabok megmozdulásaihoz). 

„Számunkra nincsenek hitetlenek! Mindenki abban hisz, amiben akar – még a Mikulásban is. Aki úgy gondolja, hogy alkotmányunk és jogrendszerünk csupán nem kötelező tanácsok gyűjteménye, az hagyja el Németországot minél hamarabb. Aki tartósan velünk akar élni, annak meg kell tanulnia németül. Csak akkor értjük meg egymást, ha ugyanazt a nyelvet beszéljük”

– írja a Bild. 

A lap ugyanakkor  külön felhívja a figyelmet:

„Németországban mindenki békésen tüntethet a meggyőződéséért. A véleménynyilvánítás szabadsága nem foglalja magában emberek fenyegetését vagy megverését, a kődobálást, autók felgyújtását, a gyilkosok ünneplését. (…) A tisztelet és a felebaráti szeretet tartja fenn szabad társadalmunkat. (…) A kések nálunk a konyhába tartoznak és nem a nadrágzsebünkbe.” 

„Történelmünk legsötétebb fejezetét szem előtt tartva Izrael biztonsága Németország államérdeke! Ez azt jelenti: a zsidó nép biztonságáért való kiállás nem lehet vita tárgya. Izrael politikájának kritikája természetesen megengedett. (…) Az állam erőszak-monopóliumát tiszteletben kell tartani. Az államilag felhatalmazott szerveken kívül senkinek nincs joga erőszakot alkalmazni emberek vagy vagyon ellen”

– írja a kiáltvány, külön is hangsúlyozva a migrációs hátterű polgárok számára a nők egyenlőségét, a melegek önrendelkezési jogát, a gyerekházasságok tilalmát. 

A négy nyelven megjelent kiáltvány közzététele után a Bild még egyszer megindokolta, miért döntöttek annak közlése mellett. „Igen, a legtöbb ember – függetlenül attól, hogy eredetileg honnan jött – betartja a német törvényeket, társadalmunk szokásait. De túl sokan élnek közöttünk olyanok, akik semmit sem gondolnak a demokráciáról, a vallás- és véleményszabadságról, a jogállamiságról, és azt hiszik, hogy gátlástalanul kiélhetik az országunk és értékeink elleni gyűlöletüket.”  

A lap szerint elsöprően pozitív volt a fogadtatás, több millióan olvasták a kiáltványt. Köztük van Ursula von der Leyen bizottsági elnök is, aki a lapnak úgy nyilatkozott:

„Ellen kell állnunk a kezdeteknek mindenütt, ahol gyűlölet mutatkozik a másként gondolkodók ellen, akár az interneten, akár az utcáinkon. A terrorizmusnak, az antiszemitizmusnak vagy a kisebbségek elleni erőszaknak szurkolni aljas dolog, és nincs helye Európában.” 

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter a lapnak elmondta:

„A zsidó embereknek szabadon és biztonságban kell élniük Németországban. Ezzel tartozunk a múltunkért való felelősségnek, de értékeink jövőjéért is. Ha a zsidó barátaim azt mondják nekem, hogy félnek és zaklatják őket, akkor van egy problémánk”.  

A Bildnek kereszténydemokrata, liberális, szociáldemokrata és zöld politikusok sora fejezte ki egyetértését azzal, hogy mindent meg kell tenni Németországban az antiszemitizmus visszaszorításáért.