SS–tisztként pózolt, Anne Frank emlékét gyalázta meg Roger Waters Berlinben

Nem tagadta meg önmagát az antiszemita és Izrael–gyűlölő megnyilvánulásairól elhíresült zenész. Izrael felháborodását fejezte ki legutóbbi berlini koncertje miatt.

Hazugsággal kezdte, és számos antiszemita klisé felvonultatásával folytatta berlini koncertjét a legendás Pink Floyd alapítója. Roger Waters a kezdés előtt hangosbemondón közölte: „Az előadás tíz perc múlva kezdődik, és egy frankfurti bíróság kimondta, hogy nem vagyok antiszemita” (hozzátéve, hogy „fenntartás nélkül elítélem az antiszemitizmust”).

A bíróság azonban – mint arról a TEV is beszámolt – április végén, a frankfurti koncert előtt semmi ilyesmit nem mondott ki, hanem elismerte, hogy a zenész nemzetiszocialista szimbolikát használ, „ízléstelennek” nevezte a tervezett fellépést, de úgy vélte, ennek megítélése nem az ő hatásköre, és mindez belefér a művészi szabadságba.

A berlini fellépéssel Waters hű maradt önmagához. A Mercedes-Benz Arena előtt az antiszemita BDS–bojkottmozgalom aktivistái szórólapoztak, mondván,

„a zsidók, az izraeliek és a nemzetköziek mind egyetértenek Rogerrel”, bent pedig a művész olyan szóbuborékokat vetített ki egy feszület alakú LED–képernyőre, amelyek egy sötét, összeesküvő, domináns háttérhatalom jelenlétét vizionálták („le akarják törni az ellenállásunkat, és továbbra is uralják a világot”).

Nicholas Potter, a Belltower tényfeltáró portál újságírója, aki jelen volt az előadáson, azt írta:

„ez egy antiszemita koncepció, amely alapján sok összeesküvési narratíva működik.”

Az előadás során a képernyőn végig emberformájú disznók és a „szálakat mozgató” kétes üzletemberek jelentek meg, a közösségi médiában sokan antiszemita üzenetként dekódolták a látottakat.

Az előadás során Waters Izraellel kapcsolatban a „basszátok meg a megszállást” szavakat is kivetítette, miközben elénekelte a „Lay Down Jerusalem (If I Had Been God)” című számát, amely egyebek mellett arról szól, hogy ha ő lenne Isten, neki nem lenne kiválasztott népe.

A koncert legsajátosabb pontja azonban akkor jött el, amikor a 79 éves Waters SS-tisztnek öltözött, és a képernyőn a nácik által megölt Anne Frankot az Al-Jazeera újságírójához, Shireen Abu Aklehhez hasonlította, akit tavaly egy izraeli katona golyója talált el véletlenül. A nácik rémtettéhez mérte Rachel Corrie esetét is, akit 2003-ban a Gázai övezet déli részén egy izraeli buldózer gázolt el, szintén nem szándékosan.

Emlékeztetőül: a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) általánosan elfogadott antiszemitizmus–definiciója szerint antiszemitizmusnak számít „Izrael jelenlegi politikájának a nácik politikájával történő összehasonlítása.”

Izrael külügyminisztériuma „Anne Frank és a holokausztban meggyilkolt 6 millió zsidó emlékének meggyalázásaként” értékelte Waters koncertjének ezt a részét.

„Waters Izraelt a nácikhoz akarja hasonlítani. Szégyenletes módon ő korunk egyik legnagyobb zsidógyűlölője”

– írta Danny Danon, Izrael ENSZ–nagykövete is a Twitteren.

A koncerten szintén jelen lévő Bild újságírója megállapította: hiába bizonygatja Waters, hogy nem antiszemita, az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos játéka, amely a holokausztot állandóan párhuzamba állítja Izrael önvédelemhez való jogával, ennek az ellenkezőjét bizonyítja.