Molotov-koktélokkal támadtak egy berlini zsinagógára

Ismeretlen tettesek égő Molotov-koktélokat dobtak szerda hajnalban a Berlin belvárosában lévő Brunnenstrasse egyik épületére, amely a zsinagóga mellett egy zsidó közöségi háznak, egy jesiva iskolának, valamint egy óvodának is otthont ad – számol be az ABC News. 

A feszült közel-keleti helyzet miatt jelentősen megszaporodtak az antiszemita támadások a német fővárosban.

A Kahal Adass Jisroel közösség jelentette, hogy a két személy hajnali 3 óra körül dobta az épületegyüttesre a két Molotov-koktélt, a támadás tényét a rendőrség is megerősítette. Személyi sérülés nem történt és az épület sem gyulladt ki, de a hatóságok szerint a közöségi ház tövében elégő támadóeszközök alkalmasak voltak tűz okozására. A rendőrség lezárta a Brunnenstrassét és elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes vagy tettesek ellen

„Mindannyiunkat megdöbbentett a terrortámadás, amely sokkolta a zsinagóga környékén élő családokat. A szavakból tettek következnek. A Hamász minden zsidó kiirtására felszólító ideológiája Németországban is érezteti hatását”

– olvasható áll a Zsidók Központi Tanácsának közleményében.

A rendőrség azt is közölte, hogy az éjszaka folyamán összecsapások voltak a muszlim bevándorlók és a rendőrség között a város Neukoelln és Kreuzberg negyedében, valamint a Brandenburgi kapunál is. A zavargásokban több rendőr megsérült.

A Hamász Izrael elleni brutális támadása és az azt követő gázai háború után a rendőrség fokozta a zsidó intézmények biztonságát Berlinben és egész Németországban. Ennek ellenére országszerte letépték és elégették az izraeli zászlókat, amelyeket a szolidaritás jeleként vontak fel a polgármesteri hivatalokra. Berlinben több olyan épületre is Dávid-csillagot festettek, amelyekben zsidók laknak.