Lengyel holokauszt-torzítás miatt robbant ki botrány a Wikipédián

A Wikipédia három szerkesztőt eltiltott a második világháború alatti lengyelországi zsidó történelemmel kapcsolatos cikkeken való munkától, hogy megoldja a szerkesztési vitákat és megvédje hitelességét.

Az online enciklopédia azonban eltekintett attól, hogy határozottabb lépéseket tegyen a platformon elterjedt holokauszt-torzítással kapcsolatos állítások miatt.

A szombaton meghozott döntés a Wikipedia döntőbizottságának több mint két hónapos tanácskozását zárja le, amely a honlapot szerkesztő önkéntesek közösségének legfelsőbb bíróságaként működik.

A Döntőbizottság egy példátlan tudományos tanulmányra válaszul indított vizsgálatot, amely szerint a szerkesztők egy csoportja kijátszotta a Wikipédia szabályait, hogy olyan tartalmakat vezessen be, amelyek az országban uralkodó ultranacionalista nézetekkel összhangban felmentik Lengyelországot az antiszemitizmus és a holokauszt alatti zsidó szenvedések vádja alól.

A Wikipédia elszámoltathatósági keretének megfelelően, és a tanulmány szerzőinek megdöbbenésére a bizottság nem foglalt állást a lengyel antiszemitizmus és a nácikkal való bűnrészesség alapjául szolgáló vitában. A bizottság ehelyett arra a következtetésre jutott, hogy az akkori szerkesztők nem tartották be a közösség magatartási kódexét.

A bizottság következtetése „teljesen célt tévesztett” – mondta Shira Klein, a Chapman Egyetem történészprofesszora, akinek az Ottawai Egyetem történészével, Jan Grabowskival közösen írt tanulmánya indította el a vizsgálatot.

Klein szerint azzal, hogy a Wikipédia megkerülte a történelmi igazság kérdését, és az udvariasságra összpontosított, egyértelmű üzenetet küldött:

„Nincs probléma a múlt meghamisításával, csak legyünk kedvesek hozzá”.

Az ítéletre a náci Németország által megszállt Lengyelország ártatlanságának a narratívájával kapcsolatban került sor, miután heves vita lángolt fel Noa Kirel izraeli popsztárnak az Eurovíziós dalversenyen elért harmadik helyezését követően tett kijelentése nyomán.

 

 

forrás