A BBC és más hírügynökségek eltorzított beszámolói Izrael terrorellenes fellépéséről

A brit közszolgálat mellett a CNN, a Sky News és az AP számára sem volt szempont, miért vonult be az izraeli hadsereg Dzsenínbe, és elhallgatták, hogy a palesztin áldozatok többsége terrorista volt.

Június 19–én az izraeli hadsereg (IDF) terrorellenes razziát tartott a ciszjordániai Dzsenín városában, hogy letartóztasson két olyan, a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz tartozó terroristát, akik gyilkos merényleteket terveztek izraeli civilek ellen (a körözött személyeket sikerült is elkapniuk).

A rajtaütés során automata fegyvereket használó terroristák megtámadták az IDF egyik páncélozott járművét és tűz alá vették a katonákat, ami a jelentések szerint arra késztette az IDF-et, hogy helikoptert vezényeljen légi fedezet biztosítására a katonák kimenekítése során. A lövöldözés során hat palesztin meghalt, közülük többekről a terrorszervezetek beismerték, hogy a harcosaik voltak.

A BBC helyszíni tudósítója, Tom Bateman azonban azzal a címmel számolt be az esetről, hogy „Hat palesztin meghalt egy izraeli katonai rajtaütésben Dzsenínben”, a cikk felütése pedig az volt: „Fedett izraeli csapatok behatoltak egy negyedbe Dzsenín zsúfolásig megtelt városi menekülttáborának szélén, szemtanúk szerint egy Izrael által bebörtönzött fegyveres családi házát célozták meg.”

Nemcsak a hír címe erősen problémás tehát (nem egyszerűen palesztinok az áldozatok, hanem többségükben fegyveres terroristák; a cím így azt sugallja, mintha az áldozatok etnikai hovatartozása lenne haláluk oka), hanem az is, hogy az IDF nem egyszerűen „egy Izrael által bebörtönzött fegyveres” házát kereste, hanem Dzsamál Abu al-Hajja otthonát: ő a Hamász egyik vezetője és a körzetben működő Kasszám-brigádok volt parancsnoka, aki kilenc életfogytiglani börtönbüntetését tölti öngyilkos merényletekben való részvételéért.

Ez a manipulatív beszámoló annál is inkább szembetűnő, mivel Bateman a Twitter-oldalán világossá teszi, hogy tisztában van az ügy hátterével és a katonai művelet okával, ahogy azzal is, hogy a két körözött, majd letartóztatott férfi egyike az elítélt terrorista fia, aki szintén a Hamász embere, és korábban már ült börtönben – írja az Algemeiner. A BBC sztorijának többi bekezdésében is nyilvánvalóvá válik, hogy tudósítójuk a palesztin narratívát követi beszámolójában (pl. a csak „15 éves fiú”–nak nevezett áldozatról elhallgatja, hogy ő is a dzseníni Hamász terroristája volt).

A dzseníni ügy kapcsán hasonló torzításokról számol be az Izraellel szembeni médiamanipulációkat feltáró Honestreporting.com oldal is, amely szerint az amerikai Associated Press (AP) sem említette az áldozatok terrorista voltát. A neves hírügynökség azt is elfelejtette közölni beszámolójában, hogy a rajtaütés célja más terroristák letartóztatása volt. Ugyanígy tett a CNN, a Sky News és a francia AFP anyagát használó brit The Guardian is, amely cikkében hangsúlyosan szerepeltette a palesztin egészségügyi minisztérium hamis állítását, miszerint a palesztin fegyveresek „a Dzsenín elleni (izraeli) megszálló agresszió következtében haltak meg”.

A Reuters volt az egyetlen hírügynökség, amely beszámolt arról, hogy az Iszlám Dzsihád beismerte két áldozatról, hogy a harcosuk volt, cikkük ezt a releváns tényt a második bekezdésben közölte.

„Mindeközben a tudósítások többnyire teljesen figyelmen kívül hagyták az izraeli terrorellenes műveletek nyilvánvaló szükségességét Dzsenínben, különösen azt, hogy a város a terrortevékenység központja” – írja az Honestreporting.com. Az Algemeiner pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az oslói megállapodások értelmében a Palesztin Hatóság lenne köteles „szisztematikusan fellépni az erőszak és a terror minden megnyilvánulása ellen” az ellenőrzése alatt álló területeken, így szükségtelenné téve az izraeli terrorellenes műveleteket.