Bejelentette a palesztin hatóságnak juttatott EU támogatások befagyasztását, ezért Várhelyi Olivér lemondását követelik baloldali EP-képviselők 

Az Európai Parlament négy frakciója kezdeményezni fogja az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosának felmentését Ursula von der Leyennél, amennyiben Várhelyi Olivér nem mond le önként tisztségéről.

A Szociáldemokraták, a Zöldek, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport egységesen támogatja azt a tizenkét képviselő által aláírt levelet, amelyet várhatóan még kedden elküldenek az EB elnökének.  

Az EP ugyan nem kényszerítheti ki egy biztos lemondását, de fenti a levél jól jelzi, hogy Várhelyi Olivér pozíciója kikezdhetővé vált a Bizottságban.  

Az aláírók azért bírálják a biztost, mert felhatalmazás és egyeztetés nélkül jelentette be a múlt héten a Palesztin Hatóságnak szánt uniós források megvonását. 

„Várhelyi biztos úrnak nem volt felhatalmazása az egyoldalú döntésre és arra sem, hogy ezt a közösségi oldalain hivatalosan közölje”

– olvasható a levélben.  

A bővítési biztos lépését több EU-tagállam is bírálta, még az ENSZ főtitkára is megszólalt a kérdésben, hogy tartózkodjon az EU az ilyen döntések meghozatalától.  

A levélírók hangsúlyozzák: nem nézik el tovább Várhelyi Olivérnek az uniós intézmények és azok demokratikus működése rovására tett lépéseit, ezért arra kérik a biztost, hogy mondjon le. Ellenkező esetben mentsék fel tisztségéből.  

„Várhelyi biztos cselekedetei nemcsak az intézményeinkről alkotott képet ássák alá, hanem az uniós polgárok Bizottságba vetett bizalmát is”.

– írják.

A levélben megemlítik, hogy Várhelyi Olivér nem először lép ki a sorból és szegül szembe az intézményközi szabályokkal. E helyen arra utalnak, hogy a bővítési biztos korábban „a palesztinokkal kapcsolatos alaptalan állítások miatt” ideiglenesen felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak szánt 215 millió dollár értékű támogatást és javasolta, az összeg egy részét csak azt követően folyósítsák, miután módosították a Palesztin Hatóság által kiadott tankönyvek antiszemita tartalmú fejezeteit.  

Palesztin tisztségviselők a finanszírozás elérését követően azt nyilatkozták, hogy az EB végül semmilyen feltételt nem szabott, ám erről már nem tesznek említést a levélben. Arról sem, hogy miként rendelkezik a Hamász azokkal a milliárdokkal, amelyeket a világ minden tájáról, így az EU részéről is folyósítanak a palesztinok számára.  

Arról is szemérmesen hallgatnak, hogy a palesztin fiatalokat már az óvodás koruktól zsidógyűlöletre indoktrinálják többek között a Várhelyi Olivér által kifogásolt antiszemita tankönyvek révén. A baloldali képviselők elhallgatják, hogy az öngyilkos merényleteket elkövetők családtagjai mártírnyugdíjat kapnak, és a támogatás aránya egyenes arányban nő a zsidó áldozatok számával. A sikeres terrortámadások utáni cukorkaosztásról ugyancsak megfeledkezett aláírók határozottan kiállnak az intézmények demokratikus működése mellett, jóllehet a velejéig korrupt palesztin elit legutóbb 18 éve tartott választást, miközben Izrael a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama.   

Egy ilyen verbális és fizikai agresszióval, korrupcióval mélyen átitatott társadalmi légkörben esélye sincs a demokratikus értékek megszilárdulásának, a valós palesztin érdekek képviseletének. Ezekkel a tényekkel valószínűleg a baloldali EP-képviselők is tisztában vannak, akiknek kétszínű, álszent módon a zsidó civilek hidegvérű lemészárlása után is fontosabb a morálitás felkent bajnokaiként tündökölni, mint egy sokrétű problémára valós, életképes megoldásokat keresni.