Gyakorlatilag eltűntek az antiszemita tartalmak a szaúd-arábiai tankönyvekből

Szaúd-Arábia „gyakorlatilag minden antiszemitizmust” és Izraelt démonizáló összeesküvés-elméletet tartalmazó szövegrészt eltávolított a tankönyveiből – derül ki az Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se) kedden közzétett jelentéséből, amelynek megállapításai több mint háromszáz tankönyv, köztük a 2022-23-as tanév nyolcvan tankönyvének vizsgálatán alapul. Az Izraellel kapcsolatos szövegek vonatkozásában a jelentés pozitív irányba javuló tendenciát azonosított.

A Jewish News beszámolója szerint az eredmények a 2020-ban megkötött Ábrahám-egyezmények pozitív hozadékai. Korábban tucatnyi példa volt a zsidógyűlöletre a szaúdi tankönyvekben, mostanra pedig egész fejezeteket távolítottak el, amelyek negatív anyagot tartalmaztak Izraelről.

Törölték azokat a részeket, amelyek azt sugalták, hogy a zsidók az iszlám ellenségei, valamint a Korán verseinek és szóbeli hagyományainak olyan értelmezéseit, amelyek a zsidókat és a keresztényeket az iszlám elleni összeesküvéssel vádolják. Azokat a hamis vádakat is eltűntették amelyek szerint Izrael 1969-ben felgyújtotta az al-Aksza mecsetet, vagy hogy Izrael azért indította az 1967-es háborút, hogy kiterjessze határait, de például már az az állítás sem szerepel a tankönyvekben, hogy Izrael „hamis demokrácia”.

A 2020-as tankönyvekben például az szerepelt, hogy a cionisták „a nőket, a kábítószereket és a médiát használják céljaik elérésére”, és a cionizmusnak az iszlám világra gyakorolt hatása háborúkban, harcokban, valamint a palesztinok lemészárlásában és elűzésében mérhető. Azt az állítást is eltávolították, hogy a jeruzsálemi zsidó templom létezése „politikai indíttatású koholmány”.

A tankönyvek azonban továbbra is „cionista entitásként” emlegetik Izraelt, amely kifejezést Irán és a Hezbollah is használja. A cionizmust „európai gyarmati és rasszista mozgalomnak” is nevezik, amelynek célja a palesztinok elűzése otthonukból.

„Gyakorlatilag az összes korábban azonosított antiszemita anyagot eltávolították a szaúdi iszlám tanulmányok tankönyvekből” – mondta Marcus Sheff, az IMPACT-se vezérigazgatója.

Megjegyezte: az Izraellel kapcsolatos pozitív tendencia figyelemre méltó annak ellenére, hogy Szaudi-Arábia továbbra sem ismeri el a zsidó államot.

„Bár minden tankönyvreform fontos, a szaúd-arábiai tankönyvek különösen következetesek. Dicséret illeti a szaúdi kormányt a zsidógyűlölet többéves és szisztematikus megszüntetéséért és az Izraellel kapcsolatos negatív tartalmak mérsékléséért a több mint hatmillió szaúdi gyermek tankönyveiben, és még több olyan diák esetében, akik Szaúd-Arábián kívül használják a tankönyveket”

– hangsúlyozta Sheff.