Népirtással vádolja Izraelt Dél-Afrika a hágai bíróságon

A Dél-afrikai Köztársaság szándékos népirtással vádolja Izraelt, a per csütörtökön kezdődött a hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol elhangzott: a Gázai övezet elpusztítására irányuló terv a legmagasabb állami szintről származik.

A dél-afrikai legfelsőbb bíróság jogi képviselője, Tembeka Ngcukaitobi szerint „nyilvánvaló” a népirtás szándéka a katonai műveletek alapján.

Dél-Afrika keresetében úgy fogalmazott, hogy Izrael cselekedetei „a palesztin nemzeti, faji és etnikai csoport jelentős részének elpusztítását célozták”. Az ország szerint Izrael megsértette az 1948-as népirtási egyezményt.

Izrael azzal védekezik, hogy a hadműveletek szükséges védekezést jelentenek a Hamász ellen, és valójában a palesztin terrorszervezet követ el népirtást, amelynek vezetői újra és újra Izrael és zsidó lakosságának megsemmisítésére szólítanak fel. A zsidó állam azzal érvel, hogy joga van megvédeni magát az október 7-i támadások után, amikor a Hamász „nagykereskedelmi mészárlást, csonkítást, nemi erőszakot és emberrablást” követett el annyi ember ellen, amennyit csak talált. 

Izrael azzal is érvelt, hogy háborúja a nemzetközi humanitárius jogot követi, és minden cselekedete azt mutatja, nem áll szándékában kiirtani a gázai palesztinokat. A népirtás bizonyításának előfeltétele az a szándék, hogy egy népet részben vagy egészben elpusztítsanak etnikai hovatartozása, faji hovatartozása, nemzetisége vagy vallása alapján.

Izrael a Gázai övezetbe engedett nagyszámú segélyszállítmányokra, a helyszíni kórházak építésére és a gázaiaknak adott háromhetes türelmi időszakra hivatkozott, mikor figyelmeztette őket, hogy hagyják el  területet az első offenzíva megkezdése előtt. Dél-Afrika a lakosság deportálása népirtásnak minősülhet, de Izrael szerint az emberek távozásra való figyelmeztetése a népirtási szándék ellenkezőjét mutatja.

Dél-Afrika azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze Izraelt a gázai katonai műveletek teljes beszüntetésére. A Nemzetközi Bíróság hivatalosan csak a népirtás vádjáról dönthet, ám az precedenst teremthet más hasonló konfliktusok esetében. A bíróság döntései elvileg kötelező érvényűek az ENSZ tagállamaira, a gyakorlatban viszont nem kikényszeríthetők.