A portói zsidó közösség szerint antiszemita elnököt neveztek ki az Európai Unió Tanácsa élére

A Portói Zsidó Hitközség komoly figyelmeztetést intézett az Európai Unió Tanácsának jövendőbeli elnökével, António Costával kapcsolatban, aki tavaly év végén mondott le portugál miniszterelnöki posztjáról korrupciós vizsgálatok miatt, amelyekben közeli munkatársai voltak érintették.

A portói zsidó közösség vezetői egy nemrégiben nyilvánosságra hozott dokumentumban azt állítják, hogy Costa szerepet játszott Portugália legnagyobb zsidó közösségének üldözésében, ami végül a 2015-ös portugál állampolgársági törvény (szefárd-törvény) eltörléséhez vezetett. Ez a jogszabály lehetőséget biztosított azoknak a 15. században és az azt követő évszázadokban elüldözött zsidók leszármazottai számára, hogy portugál állampolgárságot szerezzenek.

Fél évvel azután, hogy a portugál kormány korrupciós botrányai miatt eltávolították, Costát kinevezték az Európai Unió Tanácsának elnökévé, az EU három legfontosabb vezetői pozíciójának egyikére.

A portói zsidó közösség egy átfogó jelentést készített, amelyet ingyenesen elérhetővé tett az Amazonon „A terv! A zsidó életet fenyegetik Európában” címmel. Ez a dokumentum részletezi Costa szocialista kormányának a zsidók és a zsidó közösség elleni intézkedéseit, és arra figyelmeztet, hogy ezek a problémák most az egész kontinenst érinthetik, amikor a volt portugál miniszterelnök átveszi új uniós tisztségét.

„Fontosnak tartjuk, hogy a közvéleményt tájékoztassuk azok előéletéről, akik hamarosan jelentős szerepet fognak betölteni az Európai Unióban”

– nyilatkozta Gabriel Senderowicz, a portói zsidó közösség elnöke.

„Az Európai Uniónak van egy terve, amely elősegíti a zsidó élet fejlődését az elkövetkező években. Ezt azonban veszélyeztetheti egy olyan személy kinevezése, aki ellenséges a zsidó közösséggel szemben, és miniszterelnöksége alatt megpróbálta ellehetetleníteni és támadni azt”

– tette hozzá. Megjegyezte: létfontosságú, hogy az európaiak megismerjék Costa valódi identitását, ideológiáját, és hogy a zsidó világ tudatosítsa a kontinens zsidó közösségeit fenyegető veszélyeket.