Izrael visszautasította a „népirtás” vádját a hágai Nemzetközi Bíróság előtt  

A zsidó állam azzal érvelt, hogy a Hamász példátlan terrorakciójára válaszul, önvédelemből cselekszik Gázában, és a Hamász ellen harcol, nem pedig a palesztin lakosság ellen.  

Izrael hamisnak és „durva torzításnak” minősítette azokat a Dél-Afrika által a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elé terjesztett vádakat, amelyek szerint gázai katonai művelete a palesztinok elleni, államilag irányított népirtási kampány.

A zsidó állam múlt pénteken azzal érvelt az ENSZ legfontosabb bírói szerve előtt, hogy ha valaki, akkor az október 7-i példátlan terrorakciót elkövető Hamász vádolható népirtással. Izrael önvédelemből cselekszik, és a Hamász, nem pedig a palesztin lakosság ellen harcol, jelentette ki, felszólítva a bíróságot, hogy minősítse alaptalannak az ügyet, és utasítsa el Dél-Afrika kérését, hogy kötelezze az offenzíva leállítására. „Ez nem genocídium” – mondta Malcolm Shaw ügyvéd.

Egy nappal előtte Dél-Afrika közölte a bírósággal, hogy Izrael légi és szárazföldi offenzívája – amely Gáza nagy részét lerombolta, és a Hamász alá tartozó egészségügyi hatóságok szerint csaknem 24 ezer ember halálát okozta – célja „a gázai lakosság megsemmisítése.”  

Izrael visszautasította a vádat, mondván, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és joga van megvédenie magát. Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója hangsúlyozta: „Az izraeli és palesztin polgári lakosság rettenetes szenvedése mindenekelőtt a Hamász stratégiájának eredménye. Ha voltak népirtási cselekmények, akkor azokat Izrael ellen követték el.”  

„Ha a kérelmező azt állítja, hogy Izraeltől meg kell tagadni azt a képességét, hogy megvédje polgárait, az abszurd eredmény az, hogy a bíróság népirtás vádjának álarca mögé bújva próbálja megakadályozni, hogy Izrael megvédje civiljeit egy olyan szervezettel szemben, amely népirtási programot folytat ellenük”

– érvelt Becker. 

Izrael ügyvédei elmondták, hogy Izrael mindent megtesz a gázai humanitárius szenvedések enyhítésére, beleértve a palesztinok evakuálására irányuló erőfeszítéseket is. A helyszínen levetítették az izraeli Yes csatorna NOVA című dokumentumfilmjét a Hamász mészárlásairól, és Tel Avivból Hágába „költöztették” a Gázában lévő túszokra emlékeztető sábátasztalt – írja az Új Kelet. 

Dél-Afrika, amely már Jasszer Arafat ideje óta elkötelezett a „palesztin ügy” mellett, Hágában azokat a vádakat ismételte el és emelte új szintre, amelyeket a palesztin vezetés, az Izrael-gyűlölő nemzetközi baloldal, valamint számos neves emberi jogi szervezet régóta képvisel: számukra az izraeli „megszállás” már eddig is a „genocídium” egy fajtája volt. (Az ENSZ adatai ezt cáfolják: míg 1955-ben 997 ezer volt a palesztin népesség száma, az 2024-re elérte a közel 5,5 milliót.) 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a bíróságot képmutatással és hazugságokkal szembesítették. „Ma egy feje tetejére állított világot láttunk. Izraelt népirtással vádolják, miközben a népirtás ellen harcol. Izrael gyilkos terroristák ellen harcol, akik emberiség elleni bűncselekményeket követtek el: lemészároltak, megerőszakoltak, felgyújtottak, feldaraboltak, lefejeztek – gyerekeket, nőket időseket, fiatal férfiakat és nőket” – jelentette ki. 

Még pénteken meglepő fordulatot vett a hágai ügy: a német kormány közölte, hogy Izrael oldalán harmadik félként kérni fogja a Nemzetközi Bírósághoz való csatlakozást, mondván, „semmilyen alapja nincs” a népirtással kapcsolatos vádaknak. Berlin különösen a népirtási vád „politikai instrumentalizációját” sérelmezi. 

A bíróság szabályai szerint, ha Németország beavatkozási nyilatkozatot nyújt be, akkor az ügy érdemi szakaszában jogi érveket hozhat fel Izrael támogatására annak érdekében, hogyan értelmezzék a népirtásról szóló ENSZ-egyezményt  – mondják jogi szakértők.  

Magyarország külügyminisztere még napokkal a tárgyalás megkezdése előtt közölte:

„Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást.” Szijjártó Péter a Facebook-oldalán hangsúlyozta: „egy terrortámadást elszenvedő országot vádolni népirtással nyilvánvalóan nonszensz. Magyarország álláspontja változatlan, kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett.” 

A bíróság várhatóan még ebben a hónapban dönt a lehetséges sürgősségi intézkedésekről, így Dél-Afrika kéréséről is, hogy utasítsa Izraelt az offenzíva leállítására. Az ICJ döntései véglegesek, azokat nincs mód megfellebbezni, de a bíróságnak nincs módja a végrehajtásukra. Izrael szerint Dél-Afrika az iszlamista Hamász szócsöveként működik, Pretoria visszautasította ezt a vádat.