Háborús bűncselekménynek nevezte a zsidó telepek bővítését az ENSZ-főbiztos

A megszállt palesztin területeken létesült és rekordszámban bővülő, illegális zsidó telepek építése háborús bűncselekménnyel érhet fel – figyelmeztetett pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hozzátéve: a telepek tovább csökkentik a palesztin állam megalapításának esélyeit.

„A telepek létesítése és bővítése azt jelenti, hogy Izrael a civil lakosságát megszállt területekre küldi, az ilyen áttelepítések pedig háborús bűncselekménynek felelnek meg”

– szögezte le Volker Türk, aki az ügyben egy 16 oldalas jelentést is benyújtott a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának.

Fotó: Ilan Rosenberg/Reuters

Az ENSZ-megfigyelők és más szakértők beszámolóira támaszkodó jelentés szerint a szóban forgó területeken egy év alatt, tavaly október végéig 24 300 új lakóegységet húztak fel. Ez a szám a megfigyelés kezdete, 2017 óta a legmagasabb.

Az összeállítók kiemelik, hogy erősebbé és rendszeresebbé váltak a zsidó telepesek és a biztonsági erők palesztinok ellen Ciszjordániában elkövetett erőszakos cselekményei, különösen Izrael a Gázai övezetben az iszlamista Hamász ellen október elején indított háborúja óta.

Ugyancsak pénteken Jeremy Laurence, az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Rafah ellen tervezett szárazföldi művelete ellen szólalt fel, kiemelve, hogy egy ilyen akció rengeteg ember életét követelné.

Emlékeztetett arra, hogy az egyiptomi határhoz közeli városban már így is másfélmillióan zsúfolódtak össze, részben helyiek, részben pedig az övezet más részéből odamenekültek, és rettenetes, emberhez méltatlan körülmények között kénytelenek élni.