Jaír Netanjahu Budapesten: különös, hogy a Nyugat egy jelentős része az értékeikkel szembemenő palesztin fél mellé állt

Az antiszemitizmus új formáiról, például a TikTokon terjedő bin Laden-imádatról is beszélt a Mathias Corvinus Collegium eseményén Jaír Netanjahu, az izraeli miniszterelnök fia, aki úgy véli, Magyarországon példásan védik a zsidó kisebbséget. Az eseményt Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitotta meg.

Az antiszemitizmus új formáiról tartottak kerekasztal-beszélgetésen egyebek mellett elhangzott, hogy az európai segélyek a Hamászhoz kerültek, a terrorszervezet pedig ebből finanszírozta a fegyverek vásárlását, alagutak építését, és ebből a pénzből tanították arra a palesztin gyerekeket, hogy minden zsidót és keresztényt meg kell ölni.

Fotó: MCC/Gyurkovits Tamas

„Ha engem kérdeznek, nagyon rosszul költötték el az Európai Unió vezetői az adófizetők pénzét”

– mondta a rádiósként és publicistaként tevékenykedő Jaír Netanjahu.

„Egy hangos kisebbség a hír [az Izrael elleni terrortámadás] hallatán Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyenesen örömünnepet tartott. Ehhez a megvetendő reakcióhoz hamarosan felzárkózott a nyugati média egy része is, és relativizálni kezdte a Hamász tetteit. Az antiszemitizmus szelleme ismét kiszabadult a palackból”

– fogalmazott.

Netanjahu szerint aggasztó trendek tapasztalhatók a nyugati médiában és oktatásban, valamint a közösségi oldalakon is. Példaként említette a TikTokon terjedő felvételeket, amelyeken tinédzserek arról beszélnek, hogy Oszama bin Laden jó ember volt, az Al-Kaida pedig egy remek szervezet.

„Ezek az emberek nem csak Izraelt gyűlölik. Utálják a keresztényeket, az európaiakat, az amerikaiakat, és mindenkit, aki nem az ő elképzeléseik szerint él” – szögezte le.

Megismételte, amiről Yacov-Hadas Handelsman, Izrael budapesti nagykövete is beszélt korábban: október 7-én a Hamász terroristái válogatás nélkül gyilkoltak nőket és gyerekeket, állatokat, mindent és mindenkit elpusztítottak, ami és aki az útjukba került. Felidézte, palesztin anyák ünnepeltek, hogy fiaik embereket öltek, cukorkákat kaptak a gyerekek a „nagy napon”.

„Ez is mutatja, hogy teljesen más a gondolkodásmódjuk, és ez nem csak Izrael gondja”

– fogalmazott Netanjahu.

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamas

Hozzátette: Izraelben hálásak Magyarországnak, amiért kiáll szövetségese mellett és minden formában megakadályozza az antiszemitizmust, és arról is beszélt, hogy barátsággal fogadták őt Budapesten, ami Nyugat-Európa több nagyvárosában szinte már elképzelhetetlen egy zsidó számára.

Ironikusnak nevezte, amikor Soros György bárkit is antiszemitizmussal vádol, mert ő működteti a leginkább antiszemita szervezeteket a világon.

„Szerencsések, hogy önöknek többek között Ausztria és Szlovákia a szomszédjuk” – jegyezte meg. Az október 7-i brutalitásról azt mondta, ez is emlékeztetett mindenkit arra, hogy az antiszemitizmus erős és veszélyes, Irán pedig nem válogat az eszközökben. Izrael kis ország, mindenkinek van olyan ismerőse, akit valamilyen formában érint a tragédia – a történekről egy megrázó felvételt is közzétettek az eseményen.

Az izraeli miniszterelnök fia különösnek nevezte, hogy a Nyugat egy jelentős része – különösen a Z generáció – az értékeikkel szembemenő palesztin fél mellé állt. Izrael liberális, támogatja a kisebbségek jogait, mégsem kapja meg a Nyugat teljes támogatását.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója szerint október 7-e óta másik világban élünk, ennek a napnak a zsidó-keresztény civilizáció fekete napjának kellene lennie, ám egy hangos kisebbség örömünnepet tartott Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban.

A társszervező Tett és Védelem Alapítvány titkára, Szalai Kálmán is arra emlékeztetett, hogy jelentős nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma az elmúlt hónapokban, és felidézte, a palesztinok tankönyveiben „éltetik a halál kultúráját és a gyűlöletet”, még a matematikai példákban is visszaköszön mindez.

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamás

Szalai Kálmán leszögezte, Izrael minden háborúját megnyerte, ezt is megnyeri, végül pedig köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért minden támogatást megad a zsidó közösség biztonsága érdekében.

Szalai a beszélgetés előtt saját megrázó tapasztalatairól számolt be, hiszen saját lányáért kellett aggódnia a támadások idején, aki Tel-Avivban jár egyetemre.

A titkár hatékonynak nevezte Magyarország antiszemitizmus ellen tett lépéseit.

„Itt Magyarországon a magyar kormány elindította 12 évvel ezelőtt azt a lehetőséget, hogy a zsidó közösség oktatási szakértői az új kiadású tankönyvek zsidó vonatkozású tartalmait véleményezze”

– idézte fel a kormány stratégiáját. Szerinte ez a kezdeményezés azért kiemelten fontos, mert

„Európában nagyon sokan azt gondolják, hogy – holmi emberi jogok mögé bujtatott téves ideológiák okán – a terrort kell támogatni”.

A panelbeszélgetés másik résztvevője, Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója szerint az egyik fő probléma, hogy a felnövekvő generációt nem tanítják meg a valódi történelemre. Megjegyezte, az Egyesült Államokban a baloldali liberálisok 2019-től látványosan eltávolodtak Izraeltől, és még a terrortámadások ellenére is megpróbálták „romantizálni” a palesztinok ügyét.

Kiemelte, minden szuverén országnak joga van megvédeni magát, és attól tart, hogy a konfliktus eszkalálódása nem csak Európára lenne hatással, hanem Afrikára is, ami újabb migrációs hullámot indíthat.

„Egyesek elkezdtek számmisztikát gyártani az áldozatokat illetően. Aki így tesz, az nem érti meg a háború alapvető logikáját”

– szögezte le Fekete Rajmund.

Megemlítette azt is, hogy miközben a nyugati vezetők egymásnak adják a kilincset Izraelben, hogy támogatásukról biztosíthassák az országot, addig otthon a politikai haszonszerzés reményében, az arab kisebbség előtt már egészen más álláspontot képviselnek.

Az összefoglaló a Mandiner és a Magyar Nemzet tudósításai alapján készült.