Egyre terjed az antiszemita gyűlöletkampány az amerikai campusokon

Sok egyetemen a szólás szabadsága már nem terjed ki a „cionistákra”, csak a palesztinpárti csoportok hirdethetik a nézeteiket.

Az amerikai egyetemeken a progresszív aktivisták fokozták erőfeszítéseiket, hogy elhallgattassanak és betiltsanak minden „cionizmusról” szóló beszédet – számol be az ügyről a New York Post.

A múlt hónapban a kaliforniai Berkeley Egyetem jogi karán működő Law Students for Justice in Palestine (LSJP) által kezdeményezett kampányban kilenc progresszív csoport módosította az alapszabályát, hogy kizárhassa azokat a felszólalókat, akik támogatják „a cionizmust, Izrael apartheid államát és Palesztina megszállását”. Az LSJP ezt az Izrael elleni BDS–kampány győzelmeként könyvelte el.

Mint arról nemrég a TEV is beszámolt, számos ilyen eset vált ismertté az elmúlt időben. A City University of New York (CUNY) több tucatnyi diákja és munkatársa például ígéretet tett arra, hogy az intézményben olyan programokat szerveznek, amelyek célja a „cionizmus elfelejtése”, ezen túlmenően pedig folyamatosan zaklatták és néhol fenyegették az egyetem zsidó professzorait.

A probléma oka a New York Post szerint az, hogy „woke” (progresszív, polkorrekt) ideológusok úgy döntöttek: az egyetemi szólásszabadság csak azoknak jár, akik egyetértenek velük, a vita lehetősége nélkül. És ez különösen érinti a zsidókat, különösen azokat, akik cionisták.

„Hogyan történhetett ez? Mint oly sok baloldali gondolkodás, ez az egyetemi vita is az ‘elnyomottak’ és az ‘elnyomók’ között zajlik. Ebben az esetben az ‘elnyomott’ palesztinokat kell védelmezni Izrael-párti ‘elnyomóiktól’ „

– emlékeztet a lap. Így aztán a palesztinbarát csoportoknak joguk van megosztani a nézeteiket, de a cionista csoportoknak nem. Emiatt sok zsidó diák képtelen megvédenie magát az egyre ellenségesebb támadásokkal szemben a campusokon.

Ehhez még hozzájön a „faji” kérdés belekeverése is. David L. Bernstein, a Jewish Institute for Liberal Values (JILV) elnöke a lapnak elmondta: azzal, hogy a zsidókat „fehér” elnyomóknak minősítik, a progresszívek el akarják törölni a zsidók évszázadok óta tartó diszkriminációjának, az antiszemitizmusnak a történetét.

Ez az ideológia „annyira káros és elterjedt, hogy a mainstream zsidó vezetőknek kevés esélyük van arra, hogy a zsidókhoz és Izraelhez való progresszív hozzáálláson változtassanak” – teszi hozzá Bernstein. A kampány a jelek szerint működik: a JILV megbízásából a héten közzétett országos felmérés szerint a megkérdezettek 45 %–a „megszállóként/gyarmatosítóként” tekint Izraelre, 47 % szerint pedig Izraelnek „túl nagy hatalma” van.

A szólásszabadság elfojtásán túl mindez felveti a zsidó diákok biztonságának kérdését is. Az Anti–defamation League (ADL) 2022. májusi jelentése szerint „az Izrael-ellenes érzelmek néhány radikálisabb megnyilvánulása olyan környezetet teremthet, amelyben a zsidó diákok… támadottnak vagy fenyegetettnek érezhetik magukat”. Ennyit az akadémiáról és a biztonságos terekről (safe space) – teszi hozzá szarkasztikusan a New York Post.