Az Amnesty International főtitkára Izraelt okolja az Izraelben és a Gázai övezetben kitört harcok eszkalációjáért

Az Amnesty International rendkívül elfogult közleményt adott ki az Izraelt ért brutális terrortámadás és az arra adott válaszreakció kapcsán. 

„A civilek szándékos célba vétele, az aránytalan, válogatás nélküli támadások, amelyek civileket ölnek vagy sebesítenek meg, háborús bűncselekmények. Izraelnek borzalmas múltja van a tekintetben, hogy a Gáza elleni korábbi háborúk során büntetlenül követett el háborús bűnöket”

olvasható az Amnesty International által kiadott közleményben, amelyben Agnès Callamard főtitkár Izraelt okolja az ellenségeskedések eszkalációjáért.

Az emberi jogi szervezet felszólítja az izraelieket és a palesztinokat, hogy tartózkodjanak a civilek elleni támadásoktól és a válogatás nélküli fegyverhasználattól. Miközben arra figyelmeztet, hogy ezek a cselekmények háborús bűnöknek minősülnek, aránytalanul Izraelt okolja a kialakult helyzetért, azt állítva, hogy a probléma gyökere

„Izrael tizenhat éve tartó illegális gázai blokádja, valamint az izraeli apartheidrendszer minden egyéb aspektusa, amelyet a palesztinokra kényszerítettek”.

A szervezet röviden megemlíti, hogy a palesztinok izraeli civileket és katonákat ejtettek túszul, de szóra sem méltatja a Hamász terroristáinak brutalitását, és úgy tesz, mintha Izrael is hibáztatható lenne a túszejtési akciókért.  Az Amnesty International felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen avatkozzon be a civilek védelme és a további szenvedések megelőzése érdekében.

A közleményben arról is írnak, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság 2021-ben vizsgálatot indított a Palesztin Államban kialakult helyzetet illetően. A bíróság mandátuma kiterjed a jelenlegi harcok során a felek által elkövetett nemzetközi jogi bűncselekményekre, valamint a palesztinok elleni apartheid emberiesség elleni bűncselekményére is.

Az Amnesty International arra is felszólítja az izraeli kormányt, hogy

„tartózkodjon az erőszak és a feszültség szításától a megszállt Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is, különösen a szent helyek környékén”,

azonban továbbra sem tesz említést a Hamász terrorszervezetről.

Az Amnesty International régóta azt a narratívát közvetíti, amely szerint Izrael apartheid állam. A szervezet 2022 elején „Izrael apartheidje a palesztinokkal szemben” címmel egy rendkívül elfogult és nagy vitát kiváltó jelentést tett közzé, amelyet sokan elítéltek, köztük az Európai Parlament alelnöke is.