Köves Slomó: Orbán Viktor nem antiszemita

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija volt a Jazzy Rádió Business Class című műsorának vendége. A vezető rabbit a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulójának alkalmából kérdezték a műsorvezetők. Köves rabbi fontos, megrázó és egyben örömteli eseményként emlékezett meg a gettó felszabadulásáról. A beszélgetést a Neokohn foglalta össze.

„A mai nap nemcsak a szomorú emlékezés napja, hanem a felfoghatatlan veszteségek dacára örömteli ünnep is” – fogalmazott Köves Slomó.

A vezető rabbi szerint a zsidó közösség dinamikus újjáépülése idején sem szabad megfeledkezni arról, hogy a holokauszt során hatszázezer magyar zsidót pusztítottak el példátlan gyorsasággal „Ünnepeljük, hogy itt vagyunk és élünk” – mondta.

A Sorsok Háza kapcsán Köves Slomó arról beszélt, hogy a múzeum megnyitásának csúszása mögött pénzügyi nehézségek állnak, ezért újabb támogatók és adakozók bevonására is szükség lesz. 2024 végére talán megnyithatja kapuit.

„A Sorsok Háza  lehetőséget ad arra, hogy a zsidóság szemszögéből mondja el a holokauszt történetét. Egyszerre fog tanítani és emléket állítani, valamint relevánssá tenni a holokauszt emlékezetét”

– tette hozzá az EMIH vezetője.

A vezető rabbi reagált a Wall Street Journal véleménycikkére is, melyben antiszemitának nevezték a magyar miniszterelnököt.

„Méltatlan a vád. Orbán Viktor és az általam személyesen is ismert korábbi magyar miniszterelnökök egyike sem antiszemita”

– fogalmazott Köves Slomó, aki felelőtlennek nevezte a közismert publicista megközelítését és úgy vélte, hogy a demokrácia-deficitek kritikáját nem szabad összekeverni az antiszemitizmus témakörével.

„Magyarországon létező probléma az antiszemitizmus. Ez egy társadalmi probléma, betegség, amely évszázadokban óta jelen van”

– mondta.