Izrael-barátsága miatt került egy palesztin lap célkeresztjébe a magyar EU-biztos

A The Electronic Intifada szerint Várhelyi Olivér az izraeli lobbi kedvében járva mérhetetlen kegyetlenségről tesz tanúbizonyságot.

A „Holokauszttal visszaélve az EU pozitív színben tünteti fel az Izrael-lobbit” – ezzel a hangzatos címmel jelent meg a napokban egy cikk a The Electronic Intifada oldalán. Az egyik legismertebb angol nyelvű palesztin újság szerzője, David Cronin azzal a megjegyzéssel indít, hogy „ritkán telik el úgy hét, hogy ne élnének vissza a holokauszttal”. Szerinte ilyen „visszaélés” volt az idén 19. alkalommal megrendezett Élet Menete is.

„Budapesten felvonulást tartottak – látszólag a nácik által meggyilkolt magyar zsidókra emlékezve” – írja Cronin, akit leginkább Izrael budapesti nagykövetének jelenléte irritált a felvonuláson. Úgy vélte, a diplomata

„azt az államot képviseli, amely idén eddig csaknem száz palesztint ölt meg, a második intifáda 2000 szeptemberi kitörése óta pedig több mint tízezret”.

A szerző továbbá kijelenti, hogy

„a 20. században elkövetett bűncselekményekre való hivatkozás a legjobb módja annak, hogy a 21. században megússzuk a bűncselekményeket, legalábbis Izraelben ez a taktika működik.”

Cronin felrója az Élet Menetén szintén résztvevő Katharina von Schnurbeinnek, az Európai Unió antiszemitizmus elleni koordinátorának, hogy az nem szólalt fel a rendezvényen az „izraeli állami erőszak” ellen.

Az újságíró továbbá Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság magyar biztosát sem mulasztotta el megdorgálni, mondván, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosként Várhelyinek elvileg az lenne a feladata, hogy előmozdítsa „az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartását”.

“Függetlenül attól, hogy ezek az elvárások valósak voltak-e, Várhelyi nem felelt meg nekik”

– szögezi le Cronin. Állítását azzal támasztja alá, hogy Várhelyi Olivér a közelmúltban számos Izrael-párti lobbicsoporttal folytatott megbeszélést. A szerző azt is nehezményezi, hogy a magyar biztos nemrég találkozott Ted Deutch-csal, az Amerikai Zsidó Bizottság új elnökével, illetve a Tett és Védelem Liga képviselőivel és a találkozókról szóló beszámolók alapján nincsen arra utaló jel, hogy a „produktív eszmecserék” során szóba került volna bármilyen módon is a „palesztinok izraeli elnyomása”.

„Várhelyi távolról sem a palesztinok jogainak védelmében, hanem az izraeli lobbi kedvében járva mérhetetlen kegyetlenségről tett tanúbizonyságot”

– írja Cronin, felemlegetve a magyar EU-biztos „terhelt múltját”. A szerző itt arra utal, hogy Várhelyi tavaly átmenetileg blokkolta a palesztinoknak nyújtott kb. 230 millió dollárnyi EU-segélyt, a palesztin iskolákban használt tankönyvek uszító, Izrael-ellenes tartalmai miatt.

A cikkíró azt is fájlalja, hogy 2019 decembere óta Várhelyi legalább 12 találkozón vett részt Izrael képviselőivel – az Izrael-párti lobbicsoportokkal való találkozókon felül -, amely megbeszélések mindegyike „az EU és Izrael közötti kapcsolatok erősítésének módjait vizsgálta”. Végül arra a megállapításra jut, miszerint nem számít, hogy Izraelnek szélsőjobboldali vagy liberális kormánya van, Várhelyi a zsidó állam legmegbízhatóbb szövetségese marad a brüsszeli bürokrácia legmagasabb szintjein.

“Izrael számíthat rá, hogy a dolgok pozitívan alakulnak. A palesztinok számíthatnak rá, hogy kegyetlen marad [velük]”

– jegyzi meg.

David Cronin egy tavalyi írásában szintén Várhelyi Olivért pécézte ki magának. Akkor cinikusan arról értekezett, hogy tenni kell a zsidók elleni gyűlölet és rasszizmus minden formája ellen.

„Ha Várhelyi valóban fel akar lépni a zsidók elleni bigottság ellen, akkor kezdhetné azzal, hogy elítéli Orbán Viktort, hazája miniszterelnökét”

– írta.

Szerinte mivel Orbán Viktor jelölte ki Várhelyit a jelenlegi posztjára, saját karrierjének is árthatna, ha összeveszne a budapesti főnökével.