Az oroszokat a zsidókhoz, a Nyugatot pedig Hitlerhez hasonlította Szergej Lavrov

Hibáznak a nyugati országok, amikor Oroszországot és Kínát egyszerre próbálják meg feltartóztatni – jelentette ki orosz külügyminiszter a tavalyi évet értékelő, háromórás moszkvai sajtótájékoztatóján.

Lavrov szerdán hazugsággal vádolta meg a nyugatiakat, akik azt mondják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, hanem csak segítenek Ukrajnának helyreállítani területi épségét.

Úgy vélekedett, hogy Washington nagyon magasra emelte a tétet, amikor a dominanciája megtartása érdekében törvénytelen módszerekhez folyamodott, és olyan mechanizmusokat semmisített meg, mint a szabadpiac és a magántulajdon sérthetetlensége. Rámutatott, hogy a nyugati elvekkel ellentétes szankciókat Oroszország után hamarosan bármely más olyan állam ellen is bevethetik, amely szintén nem hajlandó teljesíteni „az amerikai parancsot” – közölte az MTI.

Lavrov szerint míg Hitler a múlt század közepén a „zsidókérdést” próbálta megoldani, a modern amerikai és európai politikusok most az „oroszkérdésnek” fogtak neki; Moszkva stratégiai vereségére törekszenek, és „dekolonizációt” sürgetnek.

„Az Oroszország elleni szankciókat azért hirdették ki, hogy az orosz nép forradalmat hajtson végre, ezt senki sem rejti véka alá. Az arra irányuló kétségbeesett kísérlet, hogy bármilyen eszközzel fenntartsa a dominanciát, megerősíti, hogy Washington megpróbálja megakadályozni a többpólusú világ kialakulását, ami halad a természetes útján” – fogalmazott.

Az ukrajnai „különleges hadműveletet” a Nyugat által Oroszország ellen indított hibrid háborúra adott válasznak nevezte, amelynek céljait Moszkva alapvető érdekei határozzák meg.

Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke reagált az orosz külügyminiszter zsidódágot érintő nyilatkozatára.

,,Megdöbbentőnek és felháborítónak tartjuk ezt a szégyenletes összehasonlítást, amelyben Lavrov miniszter összehasonlította a Nyugat tetteit valamint hatmillió zsidó üldöztetését és meggyilkolását”

– jelentette ki Ariel Muzikant. Hozzátette, ez a Holokauszt legdurvább eltorzítása, egyben felszólította a politikust, hogy kérjen bocsánatot és vonja vissza a szavait – számol be az Ukrainska Pravda ukrán hírportál.

Szergej Lavrov korábban Volodimir Zelenszkijt hasonlította Adolf Hitlerhez. Úgy tűnik, aki ennyire nem érti a történelmet, az rendszeresen az áldozatok emlékét gyalázza.