Elon Musk: naivitás volt azt hinni, hogy az antiszemitizmus nem éledhet újjá

Naivitás volt azt hinni, hogy a nyugati antiszemitizmus nem éledhet újjá – jelentette ki Elon Musk hétfőn Krakkóban, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) konferenciáján.

A holokauszt közeledő nemzetközi emléknapja alkalmából szervezett, az antiszemitizmusról szóló nemzetközi konferencián az X közösségi médiaplatform és a Tesla cég tulajdonosával Ben Shapiro amerikai újságíró beszélgetett.

Fotó: AP Photo/Czarek Sokolowski

Shapiro felvetésére, miszerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael közötti konfliktus kitörése óta a Nyugaton fokozódott az antiszemitizmus, Musk elismerte: ő maga naiv volt, amikor azt gondolta, a zsidóellenesség nem éledhet újjá.

„Meg vagyok hökkenve, ha a Hamász támogatóinak gyűléseit látom, amelyekre szinte minden nyugati városban, ezen belül elit egyetemi kampuszokon került sor”

– folytatta a milliárdos.

Egyetértett Shapiróval, hogy az amerikai egyetemeken korábban történt incidensek az antiszemitizmus újjáéledését jelezték.

Musk szerint az emberek akkor hajlamosak mások iránti gyűlöletre, ha „az indoktrináció valamilyen formájának” hatása alá kerültek. Meg kellene akadályozni, hogy például a Gázai övezetben a gyermekekbe Izrael iránti gyűlöletet tápláljanak

– magyarázta.

Az indoktrinációval Musk szembeállította a szólásszabadságot, amely szerinte győzni fog. A gyűlöletbeszéd és a szólásszabadság viszonyát firtató kérdésre válaszolva aláhúzta: a közösségi médiában lehetőség van hamis állítások helyreigazítására is.

„Ha valaki megpróbál egy valótlanságot terjeszteni, például a holokauszttagadást, azonnal helyreigazítás következhet”

– hangsúlyozta.

Azt mondta: cége megrendelésére végzett külső vizsgálatok szerint, más közösségi médiumokhoz viszonyítva „az X-en van a legkevesebb antiszemitizmus”.

Musk azt követően fogadta el az EJA meghívását a krakkói konferenciára, hogy ősszel bírálatok kereszttüzébe került, miután egy, antiszemitának minősített bejegyzést osztott meg felületén. A milliárdos vállalkozó hétfő délelőtt magánlátogatást tett az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor helyén létesített múzeumban. (MTI)