Francia holokausztkutató vizsgálja az orosz háborús bűnöket

Patrick Desbois csoportja a kutatások eredményét a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, valamint a saját vizsgálatokat folytató európai országoknak továbbítja majd.

Egy francia holokausztkutató közölte, hogy a kijevi Babij Jar Holokauszt Emlékközpont segítségével vizsgálni fogja az Oroszország által Ukrajnában elkövetett feltételezett háborús bűnöket – írja a Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Patrick Desbois katolikus pap, ő alkotta meg a „golyó általi holokauszt” kifejezést azokban az írásaiban, amelyekben a nácik és helyi kollaboránsok általi zsidók meggyilkolásáról írta Ukrajnában és más kelet-európai államokban.

Desbois Franciaország legmagasabb nemzeti kitüntetését nyerte el a Yahad-In Unum nevű, a zsidók náci meggyilkolásának helyszíneit vizsgáló szervezetet vezető munkájáért. Csoportját Guatemalában, Irakban és Szíriában is felkérték tömeges bűncselekmények kivizsgálására.

Mint bejelentette, most „az ukrán polgári lakosság ellen nap mint nap tömegesen elkövetett bűntettek feltárására” indul Ukrajna egész területén. Eredményeiket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak, valamint a saját vizsgálatokat folytató európai országoknak fogják benyújtani arról, hogy Oroszország valóban követett–e el háborús bűnöket Ukrajna február 24-i lerohanása óta.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az orosz inváziónak nagyon sok polgári áldozata van, több esetben úgy tűnik, hogy Oroszország direkt civileket vett célba. Ilyen emlékezetes eset volt például a gyermekeknek is menedéket nyújtó mariupoli színház lebombázása, ez háborús bűncselekménynek számít. (Oroszország állítja, hogy nem civileket célzott meg, bár Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a civil halálesetek a háború sajnálatos ára.)

A JTA megjegyzi, hogy a bejelentést akkor tette a francia kutató, amikor az ukrán vezetők igyekeznek a holokauszt emlékét – amelynek során a nácik és kollaboránsaik 1,5 millió zsidót öltek meg ukrán területen – felhasználni ügyük támogatásának növelésére. A holokausztra hivatkoztak, amikor katonai segítségért folyamodtak az izraeli vezetőkhöz, és felhívták a figyelmet a Babij Jar közelében történt bombázásra, ahol 1941-ben Kijev közelében tömegesen gyilkoltak zsidókat.

Két nappal a francia kutató bejelentés után érkezett a hír arról, hogy orosz bombatámadás következtében egy másik ukrajnai holokauszt-emlékmű is megrongálódott. Az északkeleti, hetek óta ostrom alatt álló Harkiv városának külterületén lévő Drobickij Jarban lévő emlékművet, ahol 1942-ben 11 ezer zsidót lőttek agyon és temettek tömegsírba, tüzérségi találat érte.

Az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette: „Ez a Harkiv melletti Drobickij Jarban lévő menóra soha senkit nem fenyegetett. Miért támadja Oroszország folyamatosan az ukrajnai holokauszt-emlékműveket? Elvárom, hogy Izrael határozottan elítélje ezt a barbárságot”.

A Babij Jarnál történt bombázások után Natan Saranszkij, a Zsidó Ügynökség korábbi elnöke így nyilatkozott: „Putyin megpróbálja elferdíteni és manipulálni a holokausztot, hogy igazoljon egy szuverén demokratikus ország elleni illegális inváziót, ami teljesen visszataszító. Szimbolikus, hogy a Babij Jar helyszínének bombázásával kezdi Kijev támadását”.