Kanye West és az ENSZ vezeti a Wiesenthal Intézet antiszemitizmus–listáját

A neves intézet éves jelentése a hírhedt amerikai rappert és influencert rakta az első helyre, mondván, tettei „a gyűlölet cunamiját” indították el.

A Simon Wiesenthal Központ (SWC) közzétette az antiszemitizmusról szóló éves jelentését, amelyből kiderül: az antiszemita incidensek világszerte elsöprő trenddé váltak.

„A tíz legsúlyosabb globális antiszemita incidens” című jelentés az elmúlt időszakban zsidóellenes megnyilvánulásairól elhíresült amerikai rappert, a magát Ye–nek nevező Kanye Westet helyezte az élre, mondván, tettei „a gyűlölet cunamiját” szabadították fel. West decemberben odáig ment el, hogy egy interjúban még Hitlert is dicsérte: „Minden embernek van valami értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek”.

A jelentés szerint Christopher Wray, az FBI igazgatója megerősítette, hogy az Egyesült Államokban a vallási alapú gyűlölet-bűncselekmények mintegy 63 százaléka zsidók ellen irányul, akik pedig a lakosságának csak 2,4 százalékát teszik ki.

„Az elmúlt napokban és hetekben elkövetett gyűlölet-bűncselekményekben sokszor láttunk festékszóróval felfestett ‘Kanye-nak igaza volt’ feliratot. Régebben az volt, hogy ‘Hitlernek volt igaza’. Tehát azt látjuk, hogy a szavak fegyverként való felhasználását tettekre váltják át. Ez egy borzalmas év volt”

– nyilatkozta a CBN News–nak Abraham Cooper rabbi, a Wiesenthal Központ igazgatója.

A lista második helyére az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa került, az Izraelt a nácikhoz hasonlító, a zsidó államot delegitimizáló, ám a palesztin terrorizmust legitimáló magatartása miatt.

A dokumentum felidézi, hogy októberben a testület vizsgálóbizottsága jelentést tett közzé, amelyben a zsidó államot egyebek mellett az arab állampolgáraival szembeni diszkriminációval és a palesztin nőkkel szembeni erőszakkal vádolta. Közölték azt is, hogy kivizsgálják azokat a vádakat, amelyek szerint Izrael „apartheid állam”, Izrael biztonsági aggályait pedig „kitalációnak” minősítve elutasították.

Dobogós helyezést ért el Mahmúd Abbász és a Palesztin Hatóság is: a jelentés felidézi azt a tavaly augusztusi botrányt, amikor a palesztin elnök Berlinben kijelentette, hogy Izrael „ötven holokausztot” követett el a palesztinok ellen (miközben Scholz német kancellár némán állt mellette, és csak másnap ítélte el a nyilatkozatot).

A Wiesenthal Központ antiszemitizmus–listáján a negyedik helyen Irán államilag szponzorált zsidóellenes gyűlöletkeltése, Izrael kiirtásával való állandó fenyegetőzése áll, amelyet az egy évvel ezelőtti döbbenetes eset, a texasi zsinagógánál történt túszejtés követ (a terroristát végül lelőtték, a túszok sértetlenül kiszabadutak).

„Az Atlanti-óceán mindkét partján történtek zsinagógák és más zsidó intézmények elleni támadások, beleértve a horogkereszteket, lövöldözést és vandalizmust is”

– állapítja meg az intézet, külön is hangsúlyozva a New York–ban tapasztalható antiszemita gyűlölet–bűncselekmények növekvő számát. „Ultraortodox zsidókat, különösen Brooklynban, megvertek, leköptek, letépték a kalapjukat a fejükről, és szidalmazták őket az elmúlt egy év támadásai során.”

Abraham Cooper egyik legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mi történik az amerikai egyetemi campusokon, ahol a diákok olyan légkörben élnek, ahol a zsidókat még magas szinten pl. az ENSZ–ben is démonizálják, és ahol sokan megkérdőjelezik, hogy egyáltalán létre kellett–e hozni a zsidó államot.