Uniós biztos: a Hamász-támadás óta „elborzadva tapasztaljuk” az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában

 A Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta „elborzadva tapasztaljuk” az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában – hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos szerdán Strasbourgban.

Az Európai Bizottság görög tagja az antiszemitizmus és a muszlimellenes gyűlölet fokozódása elleni küzdelem szükségességéről szóló plenáris vitában szólalt fel az Európai Parlamentben.

„Molotov-koktélokat dobtak zsinagógákra, Dávid-csillagokat, horogkereszteket fújtak lakóházakra, zsidó tulajdonú boltokat romboltak le, muszlimellenes szidalmakat festettek mecsetekre, és többet megpróbáltak felgyújtani, amikor a hívek bent imádkoztak, továbbá zsidó és muszlim temetőket gyaláztak meg Európa-szerte”

– taglalta az atrocitásokat az uniós biztos.

Mint mondta, a muszlimellenesség és antiszemitizmus az interneten is robbanásszerűen terjedt: megsokasodtak az Izrael állam elpusztítására, a zsidók megölésére felszólító, a terrorizmust dicsőítő tartalmak éppúgy, mint a muszlim migránsok megölésére vagy kiutasítására, illetve a muszlim nők megerőszakolására uszító jelszavak.

„Ez elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen mindazzal a társadalmi modellel és életmóddal, amelyet az Európai Unió képvisel”

– húzta alá.

Rámutatott, hogy a holokauszt óta nem veszett el ennyi zsidó élet egyetlen nap alatt, mint az október 7-i Hamász-terrortámadásban. Az Európai Unió az első pillanattól kezdve támogatta Izrael azon jogát, hogy a nemzetközi joggal és a humanitárius joggal összhangban megvédje magát, és felszólított az akkor elhurcolt túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására. Ugyanakkor drámai humanitárius helyzetnek vagyunk tanúi, amely a gázai palesztin lakosságot érinti – mutatott rá.

Szkínász elmondta, hogy az EU fokozza a gyűlölet minden formája elleni küzdelmet: a szakpolitikák teljes spektrumában megerősítik a fellépést a fizikai és az online fenyegetésekkel szemben, növelik az uniós finanszírozás kedvezményezettjeinek ellenőrzését az uniós értékek tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, valamint az oktatás, a kultúra és a sport révén növelik a tudatosságot.

Bejelentette, hogy a bizottság nagyszabású kezdeményezést indít a holokauszthelyszínek hálózatának létrehozására. Emellett a testület többletforrásokat bocsát rendelkezésre az imahelyek védelmére, szabályozási eszközzel lép fel a rasszista, antiszemita és iszlámellenes gyűlölet online terjedése ellen, továbbá fokozottan együttműködik a rendőrhatóságok munkáját uniós szinten koordináló Europollal és a tagállamok bűnüldöző szerveivel annak érdekében, hogy az online terrorista tartalmak és a terrorizmus dicsőítése ellen az európai utcákon hatékonyan fellépjen.

Szkínász felszólított minden uniós tagállamot, hogy hajtsák végre az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti stratégiákat és a fajgyűlölet elleni cselekvési terveket, és biztosítsanak szükséges forrásokat a zsidó és muszlim közösségek védelméhez. (MTI)