Zelenszkij „tiszta nácizmusnak” nevezte az orosz inváziót

Zelenszkij saját zsidó származására is hivatkozott abban a Zoom-beszélgetésben, amit hétfőn a nagyobb amerikai zsidó szervezetek vezetőivel folytatott.

 

A hívás során Zelenszkij dühösen utasította vissza Vlagyimir Putyin orosz elnök azon állításait, hogy Oroszország azért indította a háborút, hogy „nácítlanítsa” Ukrajnát, mondván, hogy az oroszok azok, akik náciként viselkedtek.

„Ez egyszerűen tiszta nácizmus” – mondta Zelenszkij a válogatás nélküli, civil áldozatokat követelő orosz támadásokról. „Egyszerűen elpusztítja Ukrajna különböző nemzetiségű polgárait.

Ez egyszerűen tiszta náci viselkedés. Nem tudom ezt másképp minősíteni”.

Elítélte Putyin azon követelését is, hogy Ukrajna teljesen engedjen, és a náci holokauszt kezdetéhez hasonlította a történteket.

„Valamiért térdre kell borulnunk és át kell adnunk a fegyvereinket. Fel kell húznunk az orosz zászlót. Azt kellene mondanunk, hogy nem akarunk semmit, fel kellene emelnünk a kezünket” — fogalmazott Zelenszkij.

„Mindez már megtörtént. Itt, Európában. Ez volt a náci időkben is, amikor a német hadsereg végigmenetelt Európán, és mindenki kiadta a zsidó lakosait.”

A találkozó egy része zártkörűen zajlott. A találkozó nyilvános része során Zelenszkij, mint már többször is tette, a zsidó jelentőségű területek közelében végrehajtott orosz csapásokra hivatkozott, beleértve a náci holokauszt idején a Babij Jár tömeggyilkosság helyszínét és Umánt, amely ortodox zsidók népszerű zarándokhelye.

Azt is elmondta, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás idején különösen együtt érzett az amerikaiakkal, ekkor rájött, hogy minden ember kapcsolatban áll egymással.

„Annak ellenére, hogy zsidó vérű ukrán állampolgár vagyok, azt néztem, hogy mi történik az amerikaiakkal, és ez ugyanolyan fájdalmas volt számomra” – mondta tolmácson keresztül. „Fájt, mert arra gondoltam, hogy ha Amerikát nem védik, ha a terroristák csak úgy ölhetnek embereket…, ha az Egyesült Államokban leomolhatnak az ikertornyok, akkor ez Ukrajnában is megtörténhet”.

Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova, aki szintén részt vett a beszélgetésen Golda Meir egykori izraeli miniszterelnököt idézte, aki Ukrajna fővárosában, Kijevben született. „Nagyszerű lenne, ha most velünk lenne” – mondta. „Azt hiszem, sokat segítene ebben a nagy küzdelemben”.

Markarova az ukrajnai orosz katonai csapásokat azzal a rakétatűzzel hasonlította össze, amelyet Izrael a Hamásszal és a Hezbollahhal való konfliktusokban szenvedett el, mondván, hogy az orosz csapások válogatás nélkül történtek, és civileket találtak el.

„A csapások többsége a levegőből történik, és ez megint csak olyasmi, amit minden izraeli testvéreink sajnos túlságosan is jól ismernek” – mondta.

William Daroff, a zsidó szervezetek elöljárói delegációjának vezetője szerint Zelenskij felhívása az amerikai zsidókhoz időszerű volt.

„Az Ukrajnát sújtó nyugtalanító és kaotikus időkben Zelenszkij elnöknek a zsidó szervezetek vezetőihez intézett felhívása különösen fontos, tekintettel arra, hogy ő a zsidó közösség tagja, amelynek polgárai sok évtizede nem látott módon szenvednek Európában” – mondta Daroff a JTA-nek adott nyilatkozatában. „Amellett, hogy az amerikai zsidóság több tízmillió dollárt adományozott az ukrajnai mentési és segélyezési erőfeszítésekre, vállvetve állunk ukrán testvéreink mellett, akik a békéért és az Egyesült Államok további vezető szerepéért imádkoznak a konfliktus lezárása érdekében.”

 

 

forrás