Budapesten tartja éves konferenciáját az Európai Zsidó Szövetség

A szabadság jegyében szervezik meg 2021. június 20-21. között az Európai Zsidó Szövetség (EJA) éves konferenciáját, amelynek Budapest ad otthont. A kétnapos tanácskozáson a kóser vágás és a körülmetélés korlátozása, valamint az egyre növekvő politikai megosztottság jelentette kihívásokra keresik a választ. 

“Sok megbeszélnivalónk, sok tennivalónk van. Az egyre növekvő európai antiszemitizmus széleskörű politikai és médiafigyelmet kap, ami örvendetes, ám egy csendesebb, kevésbé látható fenyegetés is növekszik a kontinensen. Ez legalább annyira veszélyes, mint az antiszemitizmus. A zsidókat, közvetlenül a hitünket, a kóser vágást és a körülmetélést támadja. Ezek korlátozását, illetve betiltását sok esetben sikerült elhalasztani, megakadályozni az EJA-nak, de egyre bővül azon országok listája, amelyek jogszabályokat terveznek hozni hitünk két alappillérére vonatkozóan. Elérkezett az ideje, hogy összefogjunk, és egy emberként mondjuk nemet ezekre a szabályozásokra”

– írja meghívólevelében Menachem Margolin rabbi. Az EJA elnöke szerint egyértelmű, ha a zsidók nem élhetnek zsidóként Európában, akkor a kontinens nem alkalmas a zsidó életre. 

A rabbi egy másik fontos kihívásra is felhívta a figyelmet. Arra, hogy a zsidó közösségek vezetői miként tudnak eligazodni a bonyolult politikai környezetben, hogyan tudják előmozdítani céljaikat és küldetésüket az egyre növekvő politikai megosztottság és a Soá átpolitizáltsága korában. A kétnapos találkozó célja egy olyan egység felmutatása, amellyel sikeresen szembe lehet nézni a fenti kihívásokkal. 

A konferencián továbbá bemutatják annak az EU-s barométernek is az eredményeit, amely a vallásszabadság és a virágzó zsidó közösségek életminőségének összefüggéseit vizsgálta az európai országokban. 

A konferencia programja ITT érhető el.


A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült.