Október hetedike óta 800 százalékkal nőttek az antiszemita incidensek Hollandiában

A Hamász október 7-i brutális terrortámadása óta több mint 800%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma Hollandiában – jelentette a holland antiszemitizmus ellen harcoló Izrael-barát szervezet, az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI).

Az emelkedés mértéke csak CIDI-hez bejelentett antiszemita cselekmények számát tükrözi, nem pedig a rendőrség és más diszkriminációellenes szervezetek által nyilvántartásba vett összes incidenst.

Palesztinbarát tüntetés Rotterdamban, 2023. október 22-én. Fotó: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

A CIDI nem közölt konkrét számadatot, de úgy fogalmaztak, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta beérkezett bejelentések száma 818%-kal magasabb, mint az elmúlt három év során mért havi átlag. A csoport 2021-ben összesen 183 incidenst számolt össze.

„Nagyon aggasztó, hogy a hollandiai zsidókat teszik felelőssé a Közel-Keleten zajló konfliktusokért. Úgy tűnik, mintha arra használnák Izrael, hogy üssenek a zsidókon”

– olvasható a CIDI kedden közzétett jelentésében.

Hans Wallage, a CIDI kutatója és politikai tanácsadója a The Jewish Telegraphic Agency kérdésére elmondta: nemcsak a számok nőttek, hanem a zsidók elleni támadások köre is bővült. Korábban nem látott típusú incidensek is megjelentek, az elkövetési helyek is nagy változatosságot mutatnak. Az oktatási intézményekben, függetlenül attól, hogy általános iskolákról, középiskolákról vagy egyetemekről van szó, sokkal több incidens történik, mint október 7. előtt.

Az egyik iskolában egy zsidó fiút késsel fenyegettek meg, és egy üveggel ütötték fejbe, miközben osztálytársai „kankerjood”-nak nevezték, ami hollandul „rákos zsidót” jelent. Egy másik fiúnak azt mondták az osztálytársai, hogy le fogják dobni egy hídról és vízbe fogják fojtani azért, mert zsidó. Több diák arról számolt be, hogy rájuk szóltak, amiért Dávid-csillagot viseltek a nyakláncukon, Hitler-köszöntésre imitáltak és azt mondták, hogy Hitler „nem fejezte be a munkáját”.

Wallage úgy véli, hogy az iskolai incidensek kirobbanásának köze van a közösségi médiához, amely példátlanul gyors és ellenőrizetlen hozzáférést biztosít a gyerekeknek a gyűlöletbeszédhez, az összeesküvés-elméletekhez és az uszításhoz.

„Nekünk felnőttként néha nincs szűrőnk, de a gyerekeknek egyáltalán nincs szűrőjük arra, hogy mit osszanak meg, ezért mindent megosztanak. Mi a hazugság? Egy idő után, ha állandóan olvassák, és állandóan videókat osztanak meg az interneten, akkor az online világból átkerül a való életbe”

– jegyezte meg.

A holland iskolákban keringő összeesküvés-elméletek többsége régi antiszemita toposzokat követ, amelyeket egyszerűen csak átcsomagolnak a fiatalabb generáció számára. Ezek szerint a zsidók irányítják a világot és a médiát, ezért a Hamász támadása biztosan hamisítvány. Azért rendezték meg, mert beleillik zsidó érdekeket szolgál — mutatott rá Naomi Mestrum, a CIDI igazgatója

A CIDI jelentése szerint továbbá számos alkalommal előfordult, hogy mezuzákat téptek le az ajtókról és horogkereszteket fújtak az ablakokra, valamint gyakoriak voltak a fenyegetések és a szóbeli bántalmazások. A közösségi médiában tett általános antiszemita kijelentéseket csak akkor regisztrálták, ha azokat kifejezetten egy személynek küldték, közvetlen üzenetben.

Nem sokkal október 7-e után az egyetlen hollandiai zsidó hetilap – a Nieuw Israelietisch Weekblad, angolul Dutch Jewish Weekly – az átlátszó műanyag csomagolásról névtelen fehér borítékokra váltott. Esther Voet főszerkesztő szerint azért, mert munkatársait elárasztották az aggódó előfizetők hívásai, akik nem akarták, hogy szomszédaik rájöjjenek zsidó származásukra.

Bár az izraeli és a palesztin területeken zajló konfliktusok idején Hollandiában jellemzően fellángol az antiszemitizmus, a CIDI kutatói még soha nem tapasztaltak ilyen mértékű incidenshullámot. Más európai zsidó közösségekhez hasonlóan, sok holland zsidó gondolja úgy, hogy mérföldkőhöz érkeztek.

„Az emberek úgy érzik, hogy ez most más, és mostantól kezdve örökre más lesz”

— mondta Mestrum.