A világ összes országa közül Izraelt támadják a legtöbben a Twitteren

Még az olyan diktatúrákat, mint Iránt, Kínát vagy Észak–Koreát sem bírálják annyit az emberi jogok megsértése miatt, mint a zsidó államot – derül ki egy új tanulmányból.

Egy aggasztó új tanulmány szerint „Izraelt körülbelül 10-szer annyit említették az emberi jogok megsértésével kapcsolatos tweetekben, mint bármely más országot” – derül ki a Ruderman Family Foundation és a Network Contagion Research Institute (NCRI) együttműködésével készült tanulmányból.

Mint arról a The Jerusalem Post beszámol, ez a nyugtalanító tendencia

„egy mélyen gyökerező kettős mércét mutat az országgal szemben, amely állandósítja az aránytalan fókuszálást a közösségi médiában zajló vitákban.”

A tanulmány szerint Izraelt 12-szer többet említik az emberi jogok megsértésével kapcsolatos kérdésekben, mint Kínát, 38-szor többet, mint Iránt és 111-szer annyit, mint Észak-Koreát.

A 2020. január 1. és 2022. június 30. között közel 100 millió tweetet elemző tanulmány bemutatja az antiszemita és cionistaellenes narratívák változó népszerűségét a Twitteren, különösen a valós eseményekre adott válaszként. „Ez az ‘ingahatás’ rávilágít arra, hogy a politikai körülmények vagy a vezetésben bekövetkező változások, valamint a konfliktusok és a belpolitikai zavargások hogyan befolyásolhatják, melyik narratívát részesítik előnyben” – áll a jelentésben.

„Egyértelmű összefüggést találtunk a közösségi médiában zajló diskurzus és annak a való világban gyakorolt hatása között” – mondta Shira Ruderman, a Ruderman Family Foundation ügyvezető igazgatója.

„Riasztó az a tény, hogy Izraelt másképp mérik, mint a világ más országait, kettős mércét alkalmazva. Ez a kérdés átlépi a politikai határokat és világnézeteket, és lehetőséget kínál arra, hogy a választott tisztségviselők a politikai spektrum minden oldaláról elítéljék ezt a nyugtalanító jelenséget.”

A Twitteren az antiszemita és az anticionista narratívák témái szinte azonosak: a vérszomjról, a dominanciáról, a rejtett ellenőrzésről és a „lakosságcsere” (replacement) elméletről szólnak. A Twitteren aránytalanul sokat támadják Izraelt emberi jogi kifejezésekkel, ami tovább táplálja a hagyományos antiszemita tematikát tükröző anticionista narratívákat.

Adam Sohn, az NCRI vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a cionizmusellenesség és az antiszemitizmus között aggasztó átfedések vannak. „Sokan különbséget tesznek a kettő között, de a kutatásunk szerint az általuk használt témák szinte azonosak” – mondta Sohn, aki szerint erős a korreláció a valós antiszemita incidensekkel. Mint mondta, a cionizmus-ellenesség témáit arra használják, hogy igazolják a zsidók elleni fokozott támadásokat.

Az antiszemita toposzok egybeestek a Covid-19 összeesküvésekkel, a Capitolium ostromával és más kulcsfontosságú pillanatokkal. A cionistaellenes témák pedig jelentős növekedést tapasztaltak az Izrael-Gáza konfliktus (2021. május), az Amnesty International 2022. februári hírhedt „apartheid” jelentésének közzététele és más jelentős események idején.

Mint arról a TEV is beszámolt, nem sokkal azután, hogy Elon Musk átvette a Twittert, a zsidóellenes tartalmak „erőteljes növekedését” tapasztalták. Volt nap, amikor „a zsidóhoz kapcsolódó kifejezéseket óránként több mint 5000-szer” tweetelték, és ezek közül „a legnépszerűbb tweetek nyíltan antiszemita jellegűek”. Zsidó szervezetek régóta követelik a Twitteren terjedő antiszemitizmus leállítását.