Soros Györgyhöz köthető szervezet akadályozza a nagy-britanniai antiszemitizmus elleni kormányzati fellépést

Káoszba fulladtak a brit kormány tervei az antiszemitizmus elleni képzés finanszírozására az iskolákban és egyetemeken, miután egy amerikai milliomosok által támogatott baloldali kampánycsoport a Legfelsőbb Bíróságon indított pert a program megakadályozására – írja a Jewish Chronicle alapján a Neokohn.

Vezető zsidó szervezetek, köztük a Campaign Against Antisemitism, a Community Security Trust, a Chábád és a Holocaust Educational Trust közös konzorciumot hoztak létre, amely pályázatot nyújtott be egy 7 millió fontos (több mint 3 milliárd forintos) antiszemitizmus elleni képzésről szóló programra.

Múlt csütörtökön azonban, egy nappal a pályázati eljárás lezárása előtt a brit Oktatási Minisztérium (DfE) e-mailben tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a folyamatot határozatlan időre befagyasztották.

„A minisztérium szünetelteti a közbeszerzést” – állt az e-mailben, hozzátéve, hogy remélik, a folyamat hamarosan újraindul.

Az üzenetet egy héttel azután küldték el, hogy az amerikai székhelyű Diaspora Alliance brit kirendeltsége a Legfelsőbb Bíróságon bírósági felülvizsgálatot indított a program ellen, azt állítva, hogy azt el kell törölni, mert a DfE előírta, hogy a képzésnek a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmus-definícióját kell használnia.

A Diaspora Alliance szerint a definíciót „a szólásszabadság elfojtására és az Izrael kormány intézkedései ellen kampányolók elhallgattatására használták”, és „valójában egy Izraelről szóló beszédkódex létrehozására tett kísérlet”.

Az IHRA definíciója szerint antiszemitizmusnak minősül annak hangoztatása, hogy Izraelnek nincs joga a létezéshez, vagy annak állítása, hogy Izrael a palesztinokkal való bánásmódja a nácik által a zsidókkal szemben tanúsított bánásmódhoz hasonlítható.

A Diaspora Alliance fő támogatója, a Tides Alapítvány, amelynek székhelye San Franciscóban van, és hatalmas forrásokkal rendelkezik. 2022-ben több mint 1 milliárd dollár értékű vagyonnal rendelkezett, és 1976-os alapítása óta pedig „több mint 4 milliárd dollárt mozgósított társadalmi változásokra”.

A Tides adományozói közé tartozik az amerikai-magyar milliárdos Soros György is, amely olyan szervezeteket támogat, mint az Occupy Wall St mozgalom, a Black Lives Matter és két Izrael-ellenes zsidó szervezet, a Jewish Voices for Peace (JVP) és az If Not Now.

Az október 7-i terrorista mészárlás napján az If Not Now nyilatkozatot adott ki, amelyben Izraelt hibáztatta az atrocitásokért, azzal érvelve, hogy

„nem tudjuk és nem is fogjuk azt mondani, hogy a palesztin fegyveresek mai akciói nem lettek kiprovokálva”. A JVP ugyanezen a napon közölte: „Az izraeli apartheid és megszállás – és az Egyesült Államok cinkossága ebben az elnyomásban – a forrása mindennek az erőszaknak”. 2022-ben a Tides Alapítvány 104 ezer dollárt adott a Code Pink radikális csoportnak, amely október 8-án azt írta, hogy a palesztin „ellenállás” Izraellel szemben „emberi jog”.

A Diaspora Alliance-t 2022 júniusában alapították. A csoport kulcsfontosságú célkitűzésének tekinti az IHRA antiszemitizmus definíciójának támadását, azt állítva, hogy „az izraeli kormány és szövetségesei támogatják [annak] használatát… a védett szólásszabadság korlátozása érdekében”, és hogy

„az antidemokratikus erők kedvenc eszközévé vált, miközben nem képes az állami antiszemitizmus elleni küzdelemre”.

Azok a zsidó szervezetek, amelyek azt remélték, hogy elnyerik az antiszemitizmus elleni képzésre vonatkozó közbeszerzést, megdöbbenéssel reagáltak a felfüggesztésről szóló döntésre. A JC által megkeresett szervezetek egyike sem kívánta, hogy név szerint idézzék őket, és azt mondták, hogy még mindig reménykednek a program újjáélesztésében, de elmondták, hogy az ajánlatok elkészítése és benyújtása több száz órányi munkát emésztett fel.

Az egyik zsidó csoport szóvivője rámutatott, hogy a brit kormány közel egy évtizede fogadta el az IHRA meghatározását, és azt azóta „minden nagyobb politikai párt és számos állami szerv” elfogadta.

„Ha a Diaspora Alliance sikerrel járna követelésével, az évekkel vetné vissza az antiszemitizmus elleni küzdelmet”

– tette hozzá.

A DfE szóvivője a JC-nek elmondta:

„Szüneteltettük a Tackling Antisemitism in Education (Az antiszemitizmus elleni küzdelem az oktatásban) közbeszerzési eljárást, amíg mérlegeljük és válaszolunk az egyes érdekelt szervezetek által felvetett kérdésekre. A minisztérium a megfelelő időben tájékoztatni fogja az összes ajánlattevőt a közbeszerzési eljárás következő lépéseiről, beleértve a frissített határidőket is.”