Antiszemita hullám söpört végig a világon a Hamász múlt heti támadása óta

Az Izrael melletti számos kiállás, demonstráció sajnos eltörpül amellett, hány nyílt, durva Izrael-gyűlölő és zsidóellenes tüntetés, atrocitás történt. Áttekintés, a teljesség igénye nélkül.  

Európa több városában meg kellett erősítse a rendőrség a zsidó és izraeli intézmények védelmét, mert ismét bekövetkezett az, amit már az elmúlt években is láthattunk: ha Izraelt megtámadják és háborúba keveredik a terroristákkal, akkor megerősödik a palesztinpárti, „anticionista” megmozdulások, antiszemita incidensek száma. 

Berlinben a Samidoun nevű szélsőséges palesztin szervezet édességosztással ünnepelte a Hamász terrorját, Duisburgban pedig csak a rendőrség beavatkozásán múlott, hogy agresszív palesztinpárti tüntetők nem verekedtek össze egy Izrael melletti megemlékezés résztvevőivel.  

A németországi muszlim szervezetek nem ítélték el explicit módon a Hamász terrorját, ehelyett az izraeli telepesmozgalmat bírálták. Több esetben arab gyerekek vitákat provokáltak ki az iskolákban, Berlin-Neuköllnben egy tanárt meg is ütött egy 15 éves fiú, mert az el akarta venni tőle az iskolába bevitt palesztin zászlaját. 

Londonban közel 5 ezer ember az izraeli nagykövetség elé vonulva, táncolva ünnepelte a Hamász tömeggyilkosságait. A résztvevők Izraelt „terrorista államnak” nevezték, és új intifádát követeltek. A közösségi médiában közzétett videókon muszlimok láthatóak, amint a gyűlés szélén egy imaszőnyegen térdelnek és imádkoznak 

Ismeretlenek beverték egy kóser étterem ablakát, és ki is rabolták az éttermet. A miniszterelnöki rezidencia közelében, a Downing Streeten virrasztást tartottak a terroristákért.  

Nagy-Britanniában egyébként a Community Security Trust (CST) zsidó szervezet szerint a hétvége óta megháromszorozódott az antiszemita incidensekről szóló jelentések száma a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó lakossága él, a rendőrség 10 embert tartóztatott le a bejelentett 20 antiszemita incidenssel összefüggésben. A bejelentések között zsinagógák és zsidó üzleteket látogató vásárlók elleni fenyegetések is szerepelnek, de zaklattak zsidó gyerekeket is az iskolákban.  

A rendőrséghez emellett antiszemita gyűlöletbeszéddel és a terrorizmus dicsőítésével kapcsolatos panaszok áradata érkezett az interneten, ami 44 folyamatban lévő nyomozást eredményezett. Az iszlamisták mellett magukat „posztkolonialistának” nevező mozgalmak és szélsőbaloldali pártok is éltették a Hamász támadásait.  

Az incidensek számának három nap alatti megugrása „drámai”

– mondta Gerald Darmanin belügyminiszter, és bejelentette, hogy megerősített biztonsági intézkedéseket vezetnek be 400 zsidó gyülekezőhelyen Franciaországban.   

Madridban a város fő zsinagógáját a Chamberí negyedben „Szabad Palesztinát” feliratú graffitivel mázolták össze egy áthúzott Dávid-csillag mellett. A spanyolországi zsidó közösségek szövetségének tisztviselői szerint a graffitit néhány órával a felfedezése után eltávolították a zsinagóga főbejáratáról.  

Isaac Benzaquén Pinto, a zsidó szövetség elnöke szerint a spanyol belügyminisztérium megerősítette a zsinagógák és zsidó nevezetességek körüli rendőri felügyeletet. Madridban becslések szerint 12-15 ezer zsidó él. 

New Yorkban napokon át több százan tüntettek Izrael ellen különböző gyűléseken. A Times Square-en szombaton mintegy 300 tüntető azt skandálta, hogy „A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz”, ezzel tehát a zsidó állam megsemmisítését követelve. Az egyik résztvevő még egy horogkeresztet is feltartott. 

A legbotrányosabb megmozdulás talán Sydneyben történt, ahol hétfő este a Hamász támogatói a világhírű Operaház előtt vonultak fel, tiltakozva az épület Izrael színeiben történő megvilágítása ellen, és azt skandálva, hogy

„Gázba a zsidókkal!” és „Allahu Akbar”.