Kik ünnepelték Berlinben az Izrael elleni terrortámadást? 

Németországban a rendőrség megerősítette az izraeli és a zsidó intézmények védelmét. Berlinben azonban botrányos események is zajlottak az Izraelt ért szombati terrorista támadás után.  

Nevetgélve cukorkákat és süteményeket osztogattak a berlini Sonnenalle-n, és kendőzetlenül a Hamász  tömeggyilkos támadását éltették annak a palesztinbarát szervezetnek az aktivistái, akik már korábban is feltűntek antiszemitizmusukkal. A részvevők a terrortámadásokat az „ellenállás győzelmeként” ünnepelték. 

A döbbenetes rendezvény szervezője az a Samidoun nevű szélsőséges szervezet volt (az itt látható fotót is ők tették közzé az X-en), amelyről a TEV is többször beszámolt. Ők voltak azok, akik tavasszal „Halál Izraelre, halál a zsidókra!” kiáltásokkal vonultak végig Berlinen, júniusban pedig Izrael–gyűlölő, a terrorizmust éltető plakátok raktak ki Berlin-Neukölln utcáin. A plakátok egy része az Iszlám Dzsihád gázai terrorszervezet izraeli bombázásait ünnepelte. 

Este aztán ismét mintegy 50 ember gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljék a Hamász támadásait. Szlogeneket skandáltak, és kővel dobtak meg egy rendőrautót. Az ügyben a rendőrség  több férfi ellen is nyomozást indított „bűncselekmények jóváhagyásának” gyanúja miatt.  

Arafat Abou-Chaker, a róla elnevezett bűnszervezet feje is ünnepelte a terrortámadásokat.

A Berlinben élő ismert palesztin maffiózó az Instagramon osztott meg egy posztot, amelyben megjelölte a megtámadott izraeli helyszíneket, azzal a képaláírással, hogy „Imádom ezt látni”.

Egy tucatnyi palesztinkendős férfi ünnepelte a támadást a Herrmannsplatzon is. 

Az ilyen esetek is közrejátszottak abban, hogy a rendőrség úgy döntött, fokozza a németországi zsidó és izraeli intézmények védelmét. A zsidó hitközség megköszönte a rendőrség lépését, azt úgy értékelve, hogy „reakció az absztraktan magas kockázatra.” Hogy a védelem pontosan mennyi ideig tart, nem tudni, de Iris Spranger berlini belügyi szenátor hangsúlyozta: 

„A zsidó és az izraeli élet védelme Berlinben abszolút prioritás a számomra.” 

Az intézkedés azért is érthető, emlékeztet a Jüdische Allgemeine, mert a múltban a közel-keleti konfliktus eszkalálódása során többször is történtek zsidók vagy izraeliek elleni támadások Berlinben. Legutóbb augusztusban egy 19 éves izraeli turistát vert meg három ismeretlen személy. 

Szimpátiáját fejezte ki a Hamász terrortámadása iránt Malcolm Ohanwe újságíró és műsorvezető, a Bayerischer Rundfunk (BR) és az Arte csatorna munkatársa is.

„Ha a palesztinok nyelvét szisztematikusan elvágják, hogyan kellene szavakkal visszavágniuk?”

– írta többek között. A poszt nyomán mindkét közszolgálati műsorszolgáltató azonnal megszüntette az együttműködést a nigériai származású német műsorvezetővel. 

Több német városban ugyanakkor szolidaritási tüntetéseket is tartottak a Német-Izraeli Társaság (DIG) és más zsidó szervezetek. Berlinben, az izraeli színekbe öltöztetett Brandenburgi kapunál mintegy kétezren, Kölnben több százan álltak ki a zsidó állam mellett és gyászolták a barbár terrortámadás áldozatait. Többen követelték, hogy a szövetségi kormány állítsa le a palesztin önkormányzatnak nyújtott segélyeket.

„Németországnak végre fel kell hagynia a terrorszervezetek finanszírozásával”

– hangoztatta az egyik tüntető. 

Németországhoz hasonlóan egyébként egy brit zsidó vezető is figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Királyságban is megszaporodhatnak az izraeli háború következtében az antiszemita támadások, és éberségre szólította fel a zsidó közösség tagjait. Michael Weiger, a Board of Deputies of British Jews nevű szervezet elnöke szerint „oda kell figyelnünk az antiszemita incidensek növekedésének lehetőségére itt, az Egyesült Királyságban, és minden brit zsidót éberségre kell intenünk.”