Bántalmaztak egy zsinagógából kilépő férfit Párizsban

Megütötték egy zsinagógából kilépő, hatvan év körüli férfit Párizsban, miközben az ismeretlen támadó „mocskos zsidónak” nevezte őt – közölték rendőrségi források. Gérald Darmanin belügyminiszter elítélte az „újabb antiszemita támadást”, amelyet „minősíthetetlen tettnek” nevezett.

A támadás a péntek esti istentisztelet után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP via Getty Images

„Az első beszámolók szerint tegnap este újabb antiszemita támadás történt Párizsban. Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk ennek a minősíthetetlen tettnek az elkövetőjét”

– írta szombaton Gérald Darmanin az X-en.

A kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki gyalog elmenekült a helyszínről. Az elkövető a sértettet „mocskos zsidónak” nevezte, miközben többször megütötte és megrúgta – mondta az egyik rendőrségi forrás az AFP hírügynökségnek. A bántalmazott férfit kórházba szállították.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól, mégpedig az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva – írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest.

A CRIF azt is jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja. (MTI)