Tüntetést tartottak a New York-i CUNY egyetem antiszemitizmusa ellen

Az End Jew Hatred mozgalom megelégelte a sorozatos incidenseket, zaklatásokat, amelyek miatt egy jogi szervezet nyáron panaszt is tett az oktatási tárcánál.

Az antiszemitizmus elleni küzdelmet a zászlajára tűző End Jew Hatred mozgalom tüntetést tartott a City University of New York (CUNY) épülete előtt – írja a The Jerusalem Post. A tiltakozásra egy sor antiszemita incidens és zaklatás után került sor.

Ráadásul az egyetem vizsgálatot indított négy zsidó professzor ellen, akik az egyetemi vezetés előtt felvetették az egyetemen tapasztalható antiszemitizmus problémáját, valamint azt, hogy az intézmény a diplomaosztó ünnepi szónokává tette az Izrael-ellenes Fatima Mohammedet.

A jemeni-amerikai aktivista arra használta fel a beszédét, hogy Izraelt „kolonialista gyarmatosítással”, palesztinok válogatás nélküli meggyilkolásával, lincselésre való buzdítással, palesztinok kiűzésével és hasonlókkal vádolja. Mohammad emellett világszerte a cionizmus elleni harcra buzdított.

Az egyetemen tapasztalható folyamatos antiszemitizmusra válaszul a diákok egyenlőségéért küzdő SAFE CUNY csoport márciusban egy 12 oldalas jelentést adott ki, amelyben a CUNY-t az Egyesült Államok legszisztematikusabban antiszemita egyetemének nevezte.

A TEV is többször beszámolt róla, hogy a CUNY a campusok cionistaellenes tevékenységének egyik gócpontjává vált, és ez a zsidó hallgatók és professzorok folyamatos zaklatásával és néhol fenyegetésével is járt.

„A CUNY campusán a zaklatások olyannyira mindennapossá váltak, hogy már-már normalizálódtak”

– írta ezért az amerikai oktatási minisztériumhoz benyújtott panaszában az American Center for Law & Justice konzervatív jogi szervezet.

Az End Jew Hatred tüntetésének egyik szervezője, Gerard Filitti ügyvéd az izraeli lapnak elmondta:

„A CUNY-n abszolúte jelen van a a rendszerszintű antiszemitizmus, és az egyetemi adminisztráció nem tesz semmit ennek kezelésére. Ezért voltunk ott, hogy tiltakozzunk.”

Becslése szerint mintegy 150-en tüntettek az egyetem kancellári hivatala előtt.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy szerinte az antiszemitizmus országszerte elterjedt az egyetemeken.

„Ha egy adminisztráció nem tesz semmilyen érdemi lépést a zsidógyűlölet elítélésére vagy megállítására, akkor az engedélyt ad más iskoláknak, hogy ugyanezt tegyék. Ha van egy rendszer, amely engedi, hogy a zsidógyűlölet elharapózzon és rendszeressé váljon, akkor minden egyetemi campuson vadászszezon van érvényben a zsidókkal szemben”.

A tüntetésen egyébként több New York-i politikus is részt vett, akik támogatásukról biztosították a gyűlést.

„Miért van az, hogy tolerálják a zsidók elleni gyűlöletet?” – tette fel például a kérdést Patricia Canzoneri-Fitzpatrick republikánus és egyébként római katolikus szenátor.

„Ha ez bármely más csoport ellen történne, az ellenhatást váltana ki, felháborodás lenne, és azonnali változás következne be.”