CUNY–ügy: panaszt tettek az egyetem antiszemita légköre miatt

A  City University of New Yorkon hosszú évek óta zaklatják a zsidó diákokat. A polgárjogi törvény megsértése miatt egy jogi szervezet panaszt tett az oktatási tárcánál.

A TEV is beszámolt arról, hogy a City University of New York (CUNY) több tucatnyi diákja és munkatársa nemrég levélben tett ígéretet arra, hogy az intézményben olyan programokat szerveznek, amelyek célja a “cionizmus elfelejtése”. A szélsőséges Izrael–gyűlölők akciója azonban nem valamiféle egyedi kisiklás az intézményben.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az elmúlt években a CUNY a campusok cionistaellenes tevékenységének egyik gócpontjává vált. Ám a The New York Post információja szerint ez a zsidó hallgatók és professzorok folyamatos zaklatásával és néhol fenyegetésével is járt. Az amerikai oktatási minisztériumhoz benyújtott panaszban kifejezetten az áll:

„a City University of New York áthatóan ellenséges környezetté vált a zsidó diákok számára.”

A beadványt az amerikai polgárjogi törvény megsértésére hivatkozva adta be a washingtoni konzervatív jogi szervezet, az American Center for Law & Justice, amely egészen 2013–ig vezeti vissza az antiszemita atrocitásokat intézményben. „A CUNY campusán a zaklatások olyannyira mindennapossá váltak, hogy már-már normalizálódtak” – állítja a beadvány. Néhány példa:

– a brooklyni Kingsborough Community College-ban egy zsidó professzor horogkereszteket talált az ajtóba vésve, a számítógépe billentyűzetét pedig levizelték;

– egy izraeli zsidó professzortól megkérdezték, hány embert ölt meg;

– a főiskola korábbi ideiglenes elnöke arról panaszkodott, hogy „túl sok a zsidó” az iskola tantestületében;

– a Brooklyn College-ban 2016-ban diákok megzavartak egy kari tanácsülést, hogy követeljék „az összes cionista eltávolítását” az egyetemről, a diákok ezenkívül „cionista disznónak” nevezték a tanács elnökét, aki kipát viselt;

– a John Jay College egyik diákja 2021 májusában egy Hitler–fotót posztolt az Instagramon, a következő üzenettel: „Ma egy újabb Hitlerre van szükségünk”, a főiskola elnöke nem ítélte el nyilvánosan a tettet.

Tavaly decemberben ráadásul a CUNY jogi hallgatóinak önkormányzata állásfoglalást fogadott el a Hillel és más zsidó intézmények kitiltásáról az egyetemről, a jogi kar oktatói pedig megszavazták, hogy támogatják a palesztinbarát Izrael elleni bojkott– és szankciós mozgalmat (BDS).

A városi tanács a múlt hónapban meghallgatást tartott az állami egyetemi rendszerben tapasztalható antiszemitizmusról, a CUNY kancellárját, Felix Matos Rodriguezt azonban hiába várták: nem vett részt a meghallgatáson.

A CUNY szóvivője az ügyre úgy reagált: „Az egyetem naponta veszi fel a harcot az antiszemitizmus, az erőszak, a gyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia minden formája ellen az egyetemi közösségekben. Ez fontos, de nehéz, soha véget nem érő munka, és mindig új módszereket tanulunk, hogy javítsuk erőfeszítéseinket.”