Az EP elnöke szerint többet kell tenni az antiszemitizmus ellen

Roberta Metsola az Európai Zsidó Szövetség meghívására látogatott Auschwitzba, ahol átadták neki az Európai Zsidó Szövetség (EJA) Dávid Király-díját. 

A rendezvényen jelen volt Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos, Caroline Janvier francia parlamenti képviselő, a Nemzetgyűlés titkára, Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke, Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke,  valamint 23 európai ország parlamenti képviselői is részt vettek az eseményen.

Roberta Metsola kijelentette: kötelessége és felelőssége, hogy megvédje az európai embereket az antiszemitizmustól.

„Nem felejtjük el, és nem hagyjuk, hogy újra megtörténjen. Az antiszemitizmus még mindig elterjedt társadalmainkban. A holokauszt-tagadóknak, az összeesküvés-mítoszoknak, a dezinformációnak és mindenféle erőszaknak, amely közösségeink tagjait célozza meg és kiemeli, nincs helye Európánkban. Harcolnunk kell az antiszemita propaganda és narratíva ellen. Nemcsak antiszemitizmus elleni stratégiára van szükségünk, hanem tettekre is, hogy visszahozzuk Európába a judaizmust”.

Várhelyi Olivér elmondta: kötelességének tartotta, hogy elmenjen Auschwitzba. Kijelentette: tart attól, hogy megismétlődhet, ami itt történt. Úgy vélte, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem legjobb módja a zsidó élet népszerűsítése.

„Nem elég azt mondani, hogy soha többé, tennünk kell valamit. Üzenem az európaiaknak: Csak egy győzelem van a halál felett, ez az élet.”

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke szerint a háborús idők és a gazdasági válságok mindig súlyosan felerősítik az antiszemitizmus mértékét. Ezért még nagyobb elszántsággal kell fellépni az oktatás és a törvényhozás területén.

„A zsidó nép és a zsidó állam rágalmazása uszítás, nem a szólásszabadság része. A zsidó életmód elleni támadások pedig a vallás- és vallásgyakorlás szabadságának megsértését jelentik. Arra kérjük a meghívásunknak eleget tévő politikai vezetőket, hogy holnap térjenek haza és ültessék gyakorlatba a holokauszt tanulságairól szóló oktatási programokat, valamint olyan jogszabály-módosításokat fogadjanak el, amelyek segítik az antiszemitizmus és rasszizmus elleni harcot”

– fogalmazott.

Az Európai Tett és Védelem Ligát (APL) Szalai Kálmán titkár és Tamir Wertzberger külügyi igazgató képviselték. A panelbeszélgetések során bemutatták a 2021-ben publikált, egyedülállóan átfogó,16 európai országra kiterjedő antiszemitizmus-kutatás eredményeit és az annak kapcsán feltárulkozó folyamatokat, valamint az európai tankönyvmonitoring program részleteiről is tájékoztatták a résztvevőket.