Az antiszemita álhírek elleni fellépést sürgették az Európai Zsidó Szövetség prágai konferenciáján

Több mint száz parlamenti képviselő, magas rangú európai kormánytisztviselő és európai zsidó vezető vesz részt az Európai Zsidó Szövetség (EJA) Prágában és a theresienstadti koncentrációs táborban tartott konferenciáján, ahol a résztvevők hadat üzentek a médiában és a közösségi oldalakon terjedő antiszemita álhíreknek, a zsidók elleni összeesküvés-elméleteknek, a kontinens egyetemein egyre növekvő antiszemitizmusnak. Megállapodás született arról is, hogy támogatják a gyűlöletbeszéd elleni oktatási kezdeményezéseket.  

A Tett és Védelem Ligát (APL) Szalai Kálmán titkár, Wertzberger Tamir külügyi igazgató és Yoram Cohen, a párizsi iroda munkatársa képviselte.

A holokauszt nemzetközi emléknapjának előestéjén az EJA Dávid Király-díjat adományozott az Adidas sportszergyártó cégnek, amiért antiszemita kijelentései miatt megszakított minden kereskedelmi kapcsolatot Kanye West rapperrel. Amanda Rajkumar, az Adidas globális emberi erőforrásokért, emberekért és kultúráért felelős igazgatósági tagja a díj átvételekor kijelentette:

„Korábbi partnerünk (Kanye West) gyűlöletkeltő beszéde elfogadhatatlan volt, és bár nem mindig van igazunk, ezúttal helyesen döntöttünk. Továbbra is támogatni fogjuk a zsidó közösségeket, kiállunk a szeretet mellett, és elítéljük a gyűlölet, a rasszizmus és a diszkrimináció minden formáját.”

Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: az álhírek napjainkban is konkrét veszélyt jelentenek az európai zsidóságra, a gyűlölet eszközei, amelyet sajnos a közösségi a közösségi hálózatok és a zsidók elleni összeesküvés-elméletek csak tovább erősítenek.

„Az a tucatnyi európai vezető, aki válaszolt a Terezinbe szóló felhívásunkra, ígéretet tett arra, hogy harcolni fog az antiszemitizmusra ösztönző álhírek ellen, és oktatási programokat kezdeményez az antiszemitizmus felszámolására”

– fogalmazott a rabbi.

A konferencia és a körút során felszólalt Gideon Lev, a theresienstadti tábor túlélője is, aki az elmúlt években a TikTok-sztárrá vált az antiszemitizmus elleni tartalmaival. Elmondása szerint a csehországi náci hatalomátvétel a véget jelentette a zsidók számára, akikre éjszaka kijárási tilalom vonatkozott és nem lehetett rádiójuk. Hamarosan mindannyian a theresienstadti koncentrációs tábor zsúfolt barakkjaiban találták magukat, ahol a családtagokat elválasztották egymástól. A férfiak csak az ablakokon keresztül láthatták a feleségeiket és gyermekeiket.

„Arbeit Macht Frei az egyik legcinikusabb náci kegyetlenség. Szabad vagy, ha meghaltál. Az antiszemitizmus elleni harc, a zsidók és más kisebbség elleni gyűlölettel szembeni fellépés olyasmi, amit mindannyian megtehetünk és meg is kell tennünk”

– hangsúlyozta Gideon Lev.

Prisca Thevenot francia parlamenti képviselő, a Reneszánsz párt szóvivője elmondta:

„Az igazság többé már nem a tudományos tényeken, hanem a közösségi médián alapul. A dolgok egyre inkább felgyorsulnak. Küzdenünk kell a telefonjainkon megjelenő hamis tartalmak ellen. Emmanuel Macront a zsidók bábjaként ábrázolták, mert egykori bankár és pénze van. Az álhírek újra és újra ugyanazokat a szóképeket használják a zsidók ellen. Minden álhír ellen harcolnunk kell. Ellenkező esetben nagyon gyorsan terjednek”

– mondta a politikus.

David Stogmuller, zöldpárti osztrák képviselő a közösségi médiával kapcsolatban megjegyezte: fontos tudatosítani, hogy a közösségi média rendkívül gyorsan működik. Úgy vélte, nem elegendő a törvényalkotás, hogy lépést tartsanak a technológiai kihívásokkal, gyorsan tiltani kell a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszédet.

Alexandre Poço portugál képviselő az oktatás fontosságát hangsúlyozta:

„Bár a mi problémáink talán nem olyan nagyok, mint más országokban, mégis be kell fektetnünk az oktatásba. Továbbra is proaktív hozzáállásra van szükség. Erős kapcsolatokat ápolunk a zsidó közösségekkel. Továbbra is támogatjuk a zsidó életet, bár katolikus ország vagyunk.”

Joel Mergui, a párizsi zsidók vallási szervezetének elnöke elmondta, hogy az új antiszemitizmus kezdete a kétezres évek elejére tehető és olyan gyilkosságokat eredményezett, amelyek beszennyezték Franciaország és Európa közelmúltbeli történelmét. Ennek ellenére úgy döntött, hogy folytatja a húsz évvel ezelőtt megkezdett munkát és arra bátorítja a közössége tagjait, hogy éljenek továbbra is Európában, amíg olyan emberek és döntéshozók állnak mellettük, akik felveszik a harcot az antiszemitizmussal és a radikális iszlámmal.

Sigmount Königsberg, a berlini zsidó közösség antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja figyelmeztetett:

„Ha hagyjuk, hogy a demokráciák ellenségei hangoskodjanak, akkor a demokrácia végét kockáztatjuk. Az antiszemitákkal éreztetni kell, hogy semmi esélyük, és számolniuk kell a következményekkel.”

A Labour Against Antisemitism nevű brit szervezet igazgatója, Alex Hearn arról beszélt, hogy a zsidókról szóló álhírek mintázata egyidős az antiszemitizmussal. Hangsúlyozta: az antiszemitizmus túlmutat a politikai hovatartozáson, és az emberek arra használják, hogy hatalomra tegyenek szert vagy erősebbnek érezzék magukat általa.

A konferencia résztvevőit megdöbbentették a Cseh Köztársaságból, Németországból, Olaszországból és Spanyolországból érkező zsidó diákok beszámolói, akik arról beszéltek, hogy diáktársaik körében nagy a tájékozatlanság a zsidó ügyekkel kapcsolatban, sokan közülük még soha nem találkoztak zsidóval. Néhányan azt is elmondták, hogy az európai egyetemeken antiszemita és Izrael-ellenes gyűlöletbeszéddel kell szembenézniük, az egyetemek vezetői pedig nem reagálnak a jelenségre.

Anna Azari, Izrael csehországi nagykövete megjegyezte, hogy a Cseh Köztársaság a legjobb barátja a zsidóknak és Izrael Államnak Európában. Az első volt, aki fegyverekkel segítette az államot a függetlenségi háborúban, ma pedig vezető szerepet játszik az ukránok megsegítésében, eddig félmillió menekültet befogadva.