Csaknem megduplázódott az Izrael-ellenes egyetemi aktivizmus az Egyesült Államokban

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) legfrissebb jelentése szerinte egy év alatt 349-ről 665-re nőtt az Izrael-ellenes incidensek száma az egyesült államokbeli egyetemi campusokon. A 2022-23-as tanévben regisztrált cselekményekből 9 vandalizmus, 24 zaklatás, 3 BDS-határozat, 303 rendezvény és 326 tiltakozás volt. Erőszakos támadást ugyanakkor nem jelentettek, ami az előző évi adatokhoz képest javulást jelent. 

Az elmúlt két évben az anticionista tevékenység a rendezvények és a tiltakozásk terén mutatta a legnagyobb aktivitást. Az ADL ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy „sok, de nem minden incidens minősíthető antiszemitának.”

A jelentés a Students for Justice in Palestine (Diákok Palesztina Jogorvoslatáért) szervezetet nevezi meg a legnagyobb és legaktívabb Izrael-ellenes egyetemi csoportként, amely

„kevésbé tűnt visszafogottnak az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által kijelölt terrorista szervezetek és olyan személyek támogatásának kifejezése terén, amelyek arról ismertek, hogy izraelieket gyilkoltak”.

Az ADL azt írja, hogy a cionistaellenes egyetemi rendezvények között olyan előadások szerepeltek, amelyek a BDS-mozgalom mellett érveltek, az anticionizmust népszerűsítették, vagy azt az elképzelést propagálták, hogy Izrael egy apartheid állam.