Izraelt apartheid–államnak nevezni antiszemitizmus

Az Európai Parlament alelnöke, Nicola Beer szerint az ilyen állítás csak mélyíti az árkokat és a szítja a zsidóellenességet.

Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Mozgalom (CAM), a Cionista Világszervezet (WZO) és az NGO Monitor konferenciáján vezető politikusok megvitatták az „apartheid” kifejezés eltorzítását és Izrael elleni felhasználását. Egyre többen elvonatkoztatják ugyanis a kifejezést annak dél-afrikai történelmi kontextusától, azzal a céllal, hogy Izraelt rasszista entitásként ábrázolják, rágalmazzák és elszigeteljék a zsidó államot.

A konferencián nemzetközi diplomaták, törvényhozók és politikai döntéshozók tárgyaltak arról, mit kell tenni annak érdekében, hogy az „apartheid” kifejezés visszakerüljön a megfelelő kontextusába, és hogy delegitimálják a használatát egy olyan konfliktusról folytatott vitában, amelyhez nincs köze.

„Izraelt apartheid–államként kategorizálni egyszerűen antiszemitizmus. Véleményem szerint az ilyen állítás szembemegy a térségben a békefolyamat során elért haladásssal, csak elmélyíti a szakadékokat és táplálja az antiszemitizmust világszerte”

– jelentette ki Nicola Beer, az Európai Parlament alelnöke, a vallási diszkrimináció és az antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízottja.

Az apartheid-kampány Izrael zsidó és demokratikus államként való létjogosultságát kérdőjelezi meg azzal, hogy Izraelt eredendően rasszista államnak állítja be – emlékeztet a The Jerusalem Post. Az elmúlt 18 hónap során a Human Rights Watch és az Amnesty International is olyan jelentéseket tett közzé, amelyekben Izraelt apartheiddel vádolják, és az ENSZ két olyan testületet is létrehozott, ahol ezzel az állítással foglalkoznak.

Ezek a próbálkozások elferdítik a történelmet arról, hogy mi történt Dél-Afrika korábbi, intézményesített faji szegregációs rendszerében. Az apartheidről szóló diskurzus elbagatellizálja az elnyomó apartheidrendszer valódi áldozatainak szenvedését – írja az izraeli lap.

„A dél-afrikaiak szenvedése az apartheid idején egyedülálló volt, és az a kísérlet, hogy ugyanezt a címkét Izraelre is alkalmazzák, elbagatellizálja ezt a történelmet, és elfogadhatatlan. Ezt nyílt antiszemitizmusnak tartjuk. Azt állítani, hogy Izrael rasszista, sérti az IHRA antiszemitizmus munkadefinícióját. Az apartheidre vonatkozó állítások nem egy adott politika megkérdőjelezéséről szólnak, hanem a zsidó állam jellegének megkérdőjelezéséről”

– közölte Jirí Kozák, a Cseh Köztársaság külügyminiszter-helyettese.

„Azok, akik Izraelt apartheiddel vádolják, maguk is rasszisták, mivel valódi céljuk az, hogy megtagadják a világ egyetlen zsidó államának legitimitását, és ha az ő akaratuk érvényesülne, akkor a zsidókat ismét szétszóratásba, mészárlásba és megkülönböztetésbe taszítanák”

– jelentette ki a konferencián Ruth Deech bárónő, a Lordok Házának (a brit felsőház) tagja.

Niclas Herbst európai parlamenti képviselő, a Költségvetési Bizottság alelnöke pedig megállapította: „Az apartheid idején sok politikai fogoly örült volna, ha úgy él, mint a palesztinok Izraelben.”