Miért nő rohamosan az antiszemitizmus az amerikai campusokon?

Kétszeresére nőtt az incidensek száma, és egyre nagyobb a nyomás a zsidó diákokon, hogy titkolják el zsidó, ill. Izrael–párti identitásukat. Szakértők szerint az egyik fő ok, hogy a tanulást felváltotta az indoktrináció.

Az amerikai egyetemeken az elmúlt évben jelentősen megugrott az antiszemitizmus, miközben az oktatási intézmények továbbra is képtelenek megvédeni a zsidó diákokat az antiszemitizmustól – állítja több zsidó szakértő a The Daily Caller c. konzervatív lap beszámolója szerint.

A 2021-2022-es tanévben megduplázódott, 114 esetről 228-ra nőtt a campusokon a zsidó identitást fenyegető incidensek száma, míg a zsidó identitás elnyomását célzó esetek száma csaknem megháromszorozódott, 37-ről 123-ra nőtt – derül ki az AMCHA Initiative, egy Izrael-barát egyetemi campus szervezet jelentéséből.

A lapnak a zsidó egyetemi hallgatókkal foglalkozó szakértők és szervezetek elmondták: a probléma gyökere az, hogy Izraelt megpróbálják eltávolítani a zsidó identitásból az egyetemi campusokon. Több ilyen ügyről a TEV is beszámolt: tavaly nyáron például kiderült, hogy a  City University of New York szélsőséges hallgatói olyan programokat szerveznek, amelyeken a zsidók „elfelejtik” a cionizmust.

Tammi Rossman-Benjamin, az AMCHA igazgatója a lapnak elmondta, hogy több mint két évtizede követi nyomon az antiszemitizmust az egyetemeken, de az utóbbi néhány év „példátlan” volt ebből a szempontból.

„Azt tapasztaltuk, és ez igazán ijesztő volt számunkra, hogy (…) valódi támadás éri azokat a zsidó diákokat, akik támogatják Izraelt, és akik úgy érzik, hogy ez identitásuk nagyon fontos része.”

Thom Waye, a Chabad on Campus International (CCI) stratégiai igazgatója a lapnak elmondta, hogy az elmúlt év antiszemitizmusa nem újdonság, de a közösségi média „hokiütő-hatást” keltett, amely a kérdést előtérbe helyezte az egyetemeken.

Rossman-Benjamin és Ori Raphael texasi zsidó jogvédő is úgy látják, hogy az egyetemi vezetés a tanulást az indoktrinációval helyettesítette, amelynek az antiszemitizmus a legmegfelelőbb formája, mivel a zsidók „könnyű célpontot” jelentenek. Rossman-Benjamin szerint az egyetemi oktatók az Izrael és a zsidóság közötti kapcsolat „újradefiniálását” erőltetik, ami a zsidó hallgatókkal szembeni diszkriminációhoz és gyűlölethez vezet.

Áttörést jelentett az ügyben a 2021 májusi háború a Hamász és Izrael között, amely Rossman-Benjamin szerint megnyitotta a kapukat az oktatók és az adminisztráció előtt, hogy cionistaellenes és gyakran kirívóan antiszemita retorikát erőltessenek az egyetemen.

Több mint 120 iskola 160 tanszéke kiadott egy nyilatkozatot, miszerint teljes mértékben támogatják a palesztinokat, és Izrael egy „apartheid állam”. Sok nyilatkozat az Izrael elleni akadémiai bojkottot is támogatta – mondták a The Daily Callernek a szakértők.

Az AMCHA december elején közzétett jelentése részletesen bemutatja, hogy az egyetemi szabályzatok képtelenek megvédeni a zsidó diákokat. A zsidó diákok azért is vannak fokozottan kitéve az atrocitásoknak, mivel nem tartoznak „védett kisebbségi” csoportba.

A StopAntisemitism civil szervezet tavalyi főiskolai jelentése megállapította: a diákok 72%-a úgy érzi, hogy a vezetőség nem veszi komolyan az antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalmaikat, míg 73%-uk elismerte, hogy a biztonságuk érdekében el kell rejteniük zsidó identitásukat az egyetemen.