Tízezrek tüntettek Izrael mellett Washingtonban

A rendőrség szerint több tízezren, a szervezők szerint közel háromszázezren vettek részt kedden azon a washingtoni demonstráción, amelyen elítélték az Egyesült Államokban és világszerte elharapózó antiszemitizmust, és követelték a Hamász áltat fogvatartott túszok szabadon bocsátását. A The Times of Israel az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti megmozdulásának nevezte a felvonulást. 

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A rendezvényen felszólalt a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson, és a demokraták alsóházi vezetője, Hakeem Jeffries, valamint szenátorok is pódiumra léptek. A Capitoliummal a háttérben zenészek léptek fel, és a szónokok, köztük színészek, politikusok és aktivisták Izrael és az Egyesült Államok zászlóival díszített színpadról szóltak a tömeghez.

Jichák Hercog izraeli elnök Jeruzsálemből köszöntötte a résztvevőket, amiért összegyűltek és felvonultak

“a jóért a gonosz ellenében, az emberi erkölcsért a vérszomj ellen és a fényért a sötétség ellen. Esküszöm nektek, hogy meggyógyulunk, felkelünk és újjáépülünk”

– mondta.

Fotó: Manuel Balce Ceneta / AP

„Nyolcvan évvel ezelőtt a zsidók kiszabadultak Auschwitzból, és megfogadták, hogy soha többé. Amikor a kék-fehér zászlót felvonták ősi hazánk fölé, mi is megfogadtuk, hogy soha többé. Negyven nappal ezelőtt egy terrorista hadsereg megszállta a szuverén izraeli államot, és a holokauszt óta a legtöbb halálos áldozattal járó mészárlást vitt véghez. Kiáltsuk együtt: Soha többé! A soha többé most van”

– fogalmazott Hercog, aki dicsérte Joe Biden amerikai elnököt is erkölcsi tisztánlátásáért és bátor cselekedeteiért.

Az izraeli államfő követelte a túszok szabadon bocsátását is.

„Miközben szeretteinket fogva tartják Gázában, és katonáink szeretett Izraelünkért harcolnak, a zsidókat világszerte támadják azért, mert zsidók. A gyűlölet, a hazugságok, a brutalitás, az ősi antiszemitizmus gyalázatos megnyilvánulása szégyent hoz minden civilizált emberre és nemzetre. Az amerikai zsidóknak biztonságban kell lenniük. A zsidóknak az egész világon biztonságban kell lenniük.”

A demokrata Hakeem Jeffries szerint, azért vannak itt több mint százezren, hogy egyértelműen kijelentsék:

„Soha többé. Soha többé. Soha többé. Izrael Államnak mindig a zsidó nép biztonságos menedékeként kell léteznie. Ezért együtt vagyunk az izraeli zsidó közösséggel, együtt vagyunk az amerikai zsidó közösséggel, és együtt vagyunk a zsidó közösséggel világszerte. Közösen állunk ki az antiszemitizmus visszaszorításáért, a túszok hazahozataláért. Együtt állunk ki azért, hogy Amerika mindig biztonságos hely maradjon a zsidó közösség számára.”

Fotó: Mark Schiefelbein / AP

A “Menet Izraelért” gyűlést a Jewish Federations of North America és a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations szervezte. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint a Hamász terrortámadását követő hetekben a zsidók elleni zaklatások, vandalizmus és támadások száma közel 400 százalékkal emelkedett.