Terrorista államnak nevezte Izraelt a török államfő

„Nyugodt szívvel ki merem jelenteni: Izrael terrorista állam” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan szerdai parlamenti felszólalásában. A török államfő szerint a zsidó állam háborús bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben, és ismét azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt.

Erdogan hangsúlyozta: Törökország nemzetközi szinten is lépéseket tesz, hogy véget vessen az atrocitásoknak, valamint azon lesz, hogy terroristának minősítsék az izraeli telepeseket is.

„Ha Izrael folytatja a mészárlást, az egész világ szemében terrorista állammá válik”

– mondta a török elnök, aki felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, közölje, rendelkezik-e a zsidó állam nukleáris fegyverrel, valamint „bukott embernek” minősítette Netanjahut.

Emellett azzal vádolta Izraelt, hogy „az emberiség történelmének legaljasabb támadását” követte el a palesztinok ellen, mégpedig a nyugati országok „feltétel nélküli támogatásával”, és kijelentette: az izraeli vezetőknek a hágai bíróságon a helyük.

Az elnök az Izrael és a palesztinok közötti konfliktust a keresztény és az iszlám világ közötti háborúhoz is hasonlította, míg a Hamászt „hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak” nevezte

A Hamásszal kapcsolatban Erdogan megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a csoportot egy, a palesztin nép által demokratikusan megválasztott politikai pártnak tartja, mely „védi a palesztinok földjét, becsületét és életét”.

Benjámin Netanjahu a Samaritan’s Purse amerikai keresztény segélyszervezet elnökével tartott megbeszélése után reagált a török államfő szavaira:

„Izraelt terrorista államnak nevezi, valójában pedig a Hamász terrorállamát támogatja.” (mti)